Hlavní obsah

Žralok bílý jako oběť. Vzácné záběry zachytily úspěšný útok kosatek

Bez komentáře: Kosatky dravé loví dalšího mořského predátora žraloka bílého. Video: The Daily Jaws, Youtube.com

 

Reklama

V posledních letech vědce trápila otázka, proč se u pobřeží Jihoafrické republiky méně vyskytují velcí bílí žraloci a co je z jejich typického prostředí vyhání. Jednou z hypotéz bylo, že je loví kosatky. Teď to potvrdilo video.

Článek

Záběry z dronu zachytily kosatky lovící žraloka bílého a definitivně potvrdily, že obávaná paryba má v oceánu mocnější konkurenci. Část záběrů se už v srpnu objevila na sociálních sítích. Nyní vědci zveřejnili celé video, píše server ScienceAlert.

Skupinu kosatek u zátoky poblíž jihoafrického města Mossel Bay natočil dron 16. května letošního roku. Na videu je vidět tříčlenná skupina kosatek, z nichž jedna vleče uloveného žraloka pod vodou. Když se kosatka dostane na hladinu, kolem mrtvého žraloka se objeví krev, než se s ním kosatka opět ponoří.

Alison Townerová, vědkyně z Rhodeské univerzity v Jihoafrické republice, která se zabývá studiem velkých bílých žraloků, uvedla: „Takové chování ještě nikdo podrobně neviděl a už vůbec ne ze vzduchu. Jde o první záběry kosatek na světě, na nichž je zachycena kosatka dravá, která ulovila velkého bílého žraloka.“ Dodala, že jde o první „přímý důkaz“ tohoto jevu, který byl v Jihoafrické republice zdokumentován.

Mohlo by vás zajímat

Třetina odpadu ve Velké tichomořské odpadkové skvrně podle nově zveřejněné studie pochází z Japonska, třetina z Číny. Vědci také zjistili, že odpad se na toto místo dostává primárně z rybářských lodí, nikoli z pevniny.

Vědci identifikovali, že na videu jsou kosatky s přezdívkou Port a Starboard, o kterých se už dřív domnívali, že mají s vyplavenými mrtvými žraloky na březích co do činění.

Odborníci si během práce na loni publikované studii všimli, že těla mrtvých velkých bílých žraloků, které moře vyplavilo na břeh, mají vyrvaná játra. Podle studie zranění naznačovala, že je způsobil stejný pár kosatek. Játra jsou plná tuků a živin, pro které jsou tito kytovci ochotni riskovat život.

Kosatky loví ve skupinách a umí se koordinovat, takže mohou zabít i velkou kořist, jako je žralok bílý.

Vědci zjistili, že žraloci už na chování kosatek zareagovali. Místům, kde u pobřeží tito kytovci útočí nejčastěji, se už paryby vyhýbají. Může to ale mít i negativní důsledek - narušení místního ekosystému. Úbytek jednoho druhu může vyústit v přemnožení jiného, který nemá přirozeného predátora.

Reklama

Doporučované