Hlavní obsah

Ztroskotané námořníky zachránil nápis z palmových listů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Na ostrově Pikelot uvázli už v srpnu 2020 tři mikronéští námořníci. Zachránil je obří nápis SOS na pláži. Ilustrační fotografie.

Reklama

Americké námořnictvo a pobřežní stráž v úterý zachránily tři námořníky, kteří na více než týden uvázli na malém ostrůvku v Tichém oceánu. Zachránil je nápis HELP na pláži, složený z palmových listů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tři muži se vydali 31. března lovit ryby kolem mikronéského atolu Pikelot. Jejich otevřenou loď však zachytily vlny a voda poškodila závěsný motor. Než se námořníci dostali na pobřeží neobydleného Pikelotu, došly jim ve vysílačkách baterie, a nemohli si tak zavolat o pomoc, popisuje příběh CNN.

Trosečníci podle informací pobřežní stráže nasbírali na ostrově o rozloze 31 akrů palmové listy a uložili je na pláži ve tvaru slova HELP (pomoc). Týden se živili dužinou z kokosových ořechů, měli také k dispozici pitnou vodu z malé studny, která se podle CNN na místě nachází díky občasným návštěvám rybářů.

Pátrání po mužích bylo vyhlášeno 6. dubna poté, co jejich příbuzný kontaktoval záchranáře. Rybáři se na cestu vydali z více než 160 kilometrů vzdáleného atolu Polowat.

Průzkumné letadlo amerického námořnictva spatřilo nápis „HELP“ hned další den, 7. dubna. Podle poručíka Chelsea Garcii, koordinátorky pátrací a záchranné mise, byl nápis pro nalezení rybářů klíčový. Pátrací akce totiž probíhala na více než 103 000 čtverečních mil (více než 165 000 kilometrů čtverečních), uvádí CNN.

Příběh měl ještě radostnější konec, když 9. dubna dorazila k ostrovu pobřežní stráž. Ukázalo se, že jeden ze záchranářů a ztroskotaní jsou vzdálení příbuzní – bratranci ze třetího a čtvrtého kolena.

„(Rybáři) nemohli uvěřit, že jsem u pobřežní hlídky a snažím se je zachránit,“ cituje CNN záchranáře Eugena Halishliuse. „Je to bláznivý svět.“

Reklama

Doporučované