Hlavní obsah

Zuckerberg spustil konkurenci Twitteru. Za pár hodin přilákala miliony lidí

Foto: repro threads.net

Aplikace je nyní k dispozici ve více než 100 zemích, v Evropské unii si ji zatím nestáhnete.

Reklama

Během prvních sedmi hodin se do aplikace Threads zaregistrovalo deset milionů uživatelů. Sociální síť Marka Zuckerberga má být novým přímým konkurentem Twitteru Elona Muska.

Článek

Podle šéfa společnosti Marka Zuckerberga se do nově spuštěné aplikace Meta Threads během prvních sedmi hodin zaregistrovalo deset milionů uživatelů. Aplikaci představil jako „přátelského“ konkurenta Twitteru, který v říjnu koupil Elon Musk.

Odborníci soudí, že by aplikace Threads mohla přilákat uživatele Twitteru nespokojené s nedávnými změnami platformy. Již dříve Zuckerberg uvedl, že udržení platformy v přátelském duchu bude nakonec „klíčem k jejímu úspěchu“.

„Je neskonale lepší být napadán cizími lidmi na Twitteru, než se oddávat falešnému štěstí na Instagramu, kde se skrývá bolest,“ reagoval Musk.

„Nějakou dobu to potrvá, ale myslím, že by měla existovat aplikace pro veřejnou debatu s více než miliardou lidí. Twitter měl příležitost to udělat, ale nezvládl to. Doufejme, že se nám to podaří,“ řekl později Zuckerberg.

Konkurenti kritizovali množství dat, které by aplikace mohla využívat. Podle App Store může jít mimo jiné i o zdravotní a finanční údaje spojené s identitou uživatelů, píše BBC.

Miliardáři si domluvili souboj. Poperou se v kleci v Las Vegas

Dva z nejvýznamnějších technologických miliardářů na světě - Elon Musk a Mark Zuckerberg - se dohodli, že se „poperou“ v pověstné osmistěnné kleci.

Aplikace Threads je nyní k dispozici ke stažení ve více než 100 zemích, v Evropské unii si ji ale kvůli obavám společnosti Meta z regulace zatím nestáhnete. Společnost však uvádí, že se jejím spuštěním v EU zabývá.

V EU je totiž platný zákon, který stanoví pravidla, jak mohou velké společnosti, jako je Meta, sdílet údaje mezi platformami, které vlastní. Sdílení údajů mezi službami Threads a Instagram tak pro společnost Meta představuje problém, ačkoli firma dlouhodobě tvrdí, že ochrana soukromí je pro její podnikání zásadní.

Meta hodlá na Threads přilákat uživatele svého Instagramu, kterých jsou zhruba dvě miliardy. Pro srovnání: Twitter jich má asi 364 milionů. Služba Threads má významnou výhodu, protože je propojena s Instagramem a stovkami milionů uživatelů, kteří již na této platformě jsou.

Jak bude aplikace Threads fungovat?

„Threads je místo, kde se setkávají komunity a diskutují o všem, od témat, která vás zajímají dnes, až po to, co bude trendy zítra. Ať už vás zajímá cokoli, můžete sledovat své oblíbené tvůrce a další, kteří mají rádi stejné věci, a přímo se s nimi spojit. Anebo si vybudovat vlastní věrné sledující a podělit se o své nápady, názory a kreativitu se světem,“ píše se v anotaci aplikace v Apple Store.

Aplikace Threads umožňuje uživatelům zveřejňovat příspěvky do 500 znaků a má mnoho funkcí podobných Twitteru.

Společnost Meta, která vlastní Facebook a Instagram, označila aplikaci za „počáteční verzi“ s plánovanými dalšími funkcemi, včetně možnosti interakce s lidmi v jiných aplikacích.

Přestože je Threads samostatná aplikace, uživatelé se do ní přihlašují pomocí účtu na Instagramu. Jejich uživatelské jméno se přenáší, ale existuje možnost přizpůsobit si profil speciálně pro Threads. Právě to je podle listu The Wall Street Journal (WSJ) „strategický manévr, který může aplikaci pomoci rychle získat popularitu“.

Uživatelé si budou moci vybrat, zda budou sledovat stejné účty jako na Instagramu, uvádí Meta. Aplikace také umožňuje uživatelům mít soukromý profil na Instagramu, ale veřejný na Threads.

V aplikaci Threads lze příspěvky sdílet na Instagram a naopak a mohou obsahovat odkazy, fotografie a videa o délce až pět minut. Někteří z prvních uživatelů však podle BBC ve středu hlásili problémy při nahrávání obrázků.

Uživatelům se zobrazuje kanál s příspěvky, které Meta nazývá „threads“ neboli „vlákna“. Mohou kontrolovat, kdo je může „zmínit“, a filtrovat odpovědi na příspěvky, které obsahují určitá slova.

Nová aplikace vychází po kritice obchodních praktik společnosti Meta. V loňském roce whistleblowerka společnosti Meta Frances Haugenová uvedla, že společnost upřednostnila „zisky před bezpečností“, a kritizovala způsob moderace obsahu platformy.

Twitter mohou nově číst jen registrovaní uživatelé

Sociální síť Twitter již neumožňuje čtení příspěvků neregistrovaným uživatelům. Podle majitele společnosti - miliardáře Elona Muska - se jedná o „dočasné mimořádné opatření“.

Společností také otřásl skandál, kdy umožnila třetím stranám, včetně britské politické poradenské společnosti Cambridge Analytica, přístup k osobním údajům uživatelů Facebooku. Ve zjevné narážce na tuto kontroverzní minulost Musk v pondělí zažertoval, že „díky bohu, že jsou tak rozumně řízeni“.

Historie však firmě Meta podle ČTK příliš nenahrává. Firma v minulosti utrpěla několik neúspěchů při spouštění vlastních napodobenin aplikací - zejména v případě aplikace Lasso, která měla být konkurentem aplikace pro sdílení krátkých videí TikTok.

Podobnost s Twitterem

Ačkoli Meta zdůrazňuje vazby na Instagram, média se zaměřila na její podobnost s Twitterem, přičemž někteří investoři označili aplikaci za „zabijáka Twitteru“.

Mezi majitelem Mety Markem Zuckerbergem a vlastníkem Twitteru Elonem Muskem se v poslední době zvyšuje rivalita. Oba magnáti už dlouho závodí v tom, kdo uživatelům na svých sociálních sítích nabídne lepší vychytávky a přitažlivější prostředí.

Twitter je ale terčem obrovské kritiky. Od Muskova nástupu do funkce mnoho uživatelů Twitteru veřejně vyjádřilo svou nespokojenost s platformou a jeho řízením - zejména s odkazem na jeho nevyzpytatelné chování a politické názory. Dokonce i německá vláda v pondělí podle agentury ČTK uvedla, že kvůli změnám na Twitteru zvažuje přechod na jiné komunikační kanály.

V sobotu vlastník Twitteru Elon Musk omezil počet tweetů, které mohou uživatelé na jeho platformě denně zobrazit. Uživatelé, kteří za působení na Twitteru neplatí, jich denně uvidí pouze 300.

Přečtěte si

Twitter až na novináře většinu lidí moc nezajímá. A nikdy nebyl lepší čas si to uvědomit.

Musk tak učinil s odvoláním na extrémní „extrakci dat“, k níž podle něj dochází. Byl to Muskův poslední krok, kterým chtěl přimět uživatele, aby se přihlásili k předplatnému služby Twitter Blue.

Twitter také oznámil, že jeho oblíbený uživatelský panel TweetDeck bude od příštího měsíce zpoplatněn. WSJ v týdnu také připomněl, že se Twitter v posledních měsících potýkal s technickými problémy, ztrátou části inzerentů i kritikou, že nedostatečně moderuje obsah.

Minulý měsíc se Musk a šéf Mety Mark Zuckerberg dohodli - pravděpodobně v žertu - na zápase v kleci. Kdy a kde by se takové utkání mohlo odehrát, však není jasné. Musk na Twitteru zatím navrhnul arénu UFC v Los Angeles nebo Římské koloseum. Zuckerberg ve svých prvních příspěvcích na Threads svůj zájem o bojová umění hojně zmiňoval, zdůraznila BBC.

Reklama

Doporučované