Hlavní obsah

Zájem Pražanů o očkování roste, vakcínu chce 67 procent obyvatel metropole

Foto: SZ Michal Šula

Ilustrační foto.

Reklama

Stále roste počet Pražanů, kteří se chtějí nechat naočkovat, nyní se konkrétně jedná o 67 % lidí.

Článek

Sílící zájem o vakcinaci mezi obyvateli metropole ukázal průzkum agentury STEM, který si Praha nechala zpracovat. Podle výzkumu stále roste počet Pražanů, kteří se chtějí nechat naočkovat, konkrétně se jedná o 67 % lidí.

Tyto více než dvě třetiny Pražanů jsou rozhodnuty nechat se očkovat nebo již byly naočkovány. 16 % obyvatel hlavního města se naopak očkovat nehodlá. Zájem o očkování roste s věkem. U lidí, kteří naopak váhají nebo očkování odmítají, panují nejčastější obavy v souvislosti s bezpečností vakcín, kdy se lidé obávají některých značek vakcín. Veřejnost také považuje ze 71 % za nutnost, aby vakcíny pro Českou republiku schválila Evropská léková agentura.

„Zájem o očkování ze strany Pražanů je stále velký, celkově se jedná o více než dvě třetiny lidí. Důkazem správného postupu při očkování širší veřejnosti v hlavním městě může být i Metropolitní očkovací centrum, které neustále navyšuje kapacitu a lidé si fungování centra chválí ve všech ohledech, ať už se jedná o prostředí, personál, nebo dostupnost,“ dodala radní pro oblast zdravotnictví Milena Johnová (Praha Sobě).

Pražané se nejvíc bojí MHD

V kontrastu s rostoucím zájmem o očkování se naopak obavy lidí z nakažení nemocí covid-19 postupem času stále snižují. Přesto zůstávají místa, kde strach přetrvává, například MHD. „Navzdory neustále se snižujícímu počtu nakažených koronavirem se Pražané částečně obávají rizika nákazy koronavirem v hromadné dopravě, a to i přesto, že různé na sobě nezávislé výzkumy i z jiných zemí a měst potvrdily jako nejrizikovější prostředí pracoviště nebo domácnosti,“ uvedl Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu), náměstek primátora pro oblast bezpečnosti. „Dále panují obavy z návštěv lékaře nebo ve zdravotnických zařízeních, a to kvůli vysokému počtu lidí v uzavřených prostorách. Méně se pak lidé obávají nákazy ve škole nebo v obchodě. Pobyt venku je považován za nejméně rizikovou aktivitu.“

Výzkumu agentury STEM Se zúčastnilo více než tisíc lidí. Sběr dat byl uskutečněn krátce po konci nouzového stavu, v době platnosti stále přísných restriktivních opatření – celkové uzavření škol, uzavření většiny obchodů, povinnost respirátorů v budovách a na veřejných místech. Výsledky tak reflektují stav veřejného mínění v Praze v této krizové situaci.

Reklama

Doporučované