Hlavní obsah

Zákaz kvůli koronaviru ochromil kulturu, záchranou může být číslo 99

Foto: ČTK

Měření teploty na hranicích.

Reklama

aktualizováno •

Bezpečnostní rada státu vydala nová zásadní opatření kvůli šíření nákazy koronaviru COVID-19. Zabránit dalšímu šíření má zákaz všech společenských, kulturních a náboženských akcí s účastí nad 100 osob a také zákaz kontaktní výuky na všech školách. Některá kulturní zařízení se zákaz snaží obejít snížením kapacity představení, jiná zavírají do odvolání.

Článek

„Vzhledem k ohlášení Ministerstva zdravotnictví, které dnes zakázalo všechny společenské akce nad 100 osob, včetně filmových představení, zmenšujeme kapacitu sálu na 99 míst,“ oznámilo na svém facebookovém profilu Kino Lucerna v Brně.

Stejný přístup zvolilo také městské kino v Berouně: „V souvislosti se zákazem konání akcí s účastí nad 100 osob omezujeme kapacitu Městského kina Beroun na 99 míst! Program nerušíme a zakoupené vstupenky jsou platné!“

Městské kino Kosmos Třinec některá promítání včetně školních projekcí zrušilo. Další představení chce řešit omezením počtu prodaných vstupenek.

Omezený prodej lístků také zavede Kino Aero a Bio Oko. Na všechna nadcházející promítání bude možné zakoupit maximálně 100 vstupenek. Na představení, kam už se prodalo více lístků, bude vpuštěno pouze 100 diváků. Zbytku bude vráceno vstupné.

Síť multikin Cinestar všechny své promítací sály zavírá do odvolání. „Otevřené zůstávají pouze pokladny za účelem vrácení peněz zákazníkům, kteří si místa na představení rezervovali,“ sdělil serveru iDnes.cz šéf sítě a také distribuční firmy Falcon Jan Bradáč.

„Jsme nuceni pro vás nehrát“

Národní divadlo ruší do odvolání představení všech souborů ve všech budovách včetně středeční předpremiéry činohry Stát jsem já ve Stavovském divadle. Vstupné vrací obchodní odbor za zakoupená představení prozatím s termínem hraní do 17. března včetně.

Svou činnost pozastavují i další divadla. Dejvické divadlo v úterý na své facebookové stránce oznámilo, že ruší veškerá představení od 10. března do odvolání, stejně zareagoval například i Činoherní klub a Divadlo na Vinohradech. Žižkovské divadlo Járy Cimrmana zrušilo představení, která se měla hrát od 10. do 24. března včetně. Divadla momentálně řeší vrácení vstupného.

Pozastavení představení oznámilo také Divadlo Na Jezerce: „Jsme donuceni pro vás nehrát. Nevíme dokdy, protože to nikdo neurčil. Nevíme proč, protože v ČR onemocnělo cca 38 lidí s příznaky lehké chřipky. V každém případě vstupenky na dnešní a případně i další naše představení zůstávají v platnosti a divadlo bude hledat náhradní termíny, o kterých budete včas informováni.“

Ředitel Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský v návaznosti na vyjádření divadla ostře zkritizoval rozhodnutí vlády:

Zásah do kultury

Pořadatelé nadcházejících větších kulturních akcí začali nejen na sociálních sítích oznamovat změny, které v souvislosti se zákazy mají nastat. Například festival dokumentárních filmů Jeden svět, který právě probíhá, na Facebooku oznámil, že ruší veškeré projekce. „Festival nekončí, budeme pokračovat ‚Až naprší a uschne‘, jak zní motto letošního Jednoho světa, řádově za několik měsíců, pokud to situace umožní,“ napsali pořadatelé.

Mezinárodní filmový festival Febiofest se ruší a bude přesunut na jiný termín v roce 2020. Na letošní ročník měl přijet americký herec Woody Harrelson známý především rolí Larryho Flynta ve snímku Miloše Formana. Harrelson měl doprovodit režiséra Orena Movermana, jehož organizátoři festivalu chtěli ocenit. Festival měl otevřít jako nesoutěžní snímek Šarlatán polské režisérky Agnieszky Hollandové.

Zahájení festivalu jazzové hudby JAZZFESTBRNO se kvůli vládním opatřením posouvá. „Koncert Joshuy Redmana v Sono Centru se 15. března neuskuteční. V současné chvíli hledáme s managementem umělce možnosti náhradního termínu. Stejné opatření se týká i koncertu Erika Truffaze 19. 3. v Sono Centru. Vstupenky na tyto koncerty tak zůstávají v platnosti,“ informovali organizátoři festivalu na sociálních sítích. Nejbližší koncerty v malých sálech by se však měly konat beze změny.

Ceny Czech Grand Design kvůli koronaviru mění termín z původně plánovaného 24. března. „Věřím, že přesun na pozdější termín nijak nepoškodí atmosféru večera, jen si budeme muset všichni počkat na vítěze delší dobu,“ uvedla za přípravný výbor cen Jana Zielinski. Nový termín pořadatelé oznámí.

Přenosy bez diváků

Mimořádné opatření zasáhne i televizní vysílání. Mimo jiné také například natáčení Show Jana Krause. Divadlo Archa, kde se pořad natáčí, bude poprvé za 11 let existence populární talkshow prázdné.

Předávání Cen divadelní kritiky, které se bude konat 16. března v Divadle Komedie, se uskuteční bez diváků. Program bude možné sledovat streamovaným přenosem České televize, sdělili v úterý ČTK pořadatelé.

Pozdější kulturní události, jako je hudební festival Pražské jaro nebo udělování literárních cen Magnesia Litera, zatím program nemění a jejich organizátoři věří, že se jich změny týkat nebudou. Obě akce se totiž konají až v květnu. V případě Magnesie Litery by se při nejhorším ocenění předávala bez diváků.

Reklama

Související témata:

Doporučované