Hlavní obsah

Zákaz vstupu do heren dostalo 200 tisíc lidí. Může jich být násobně víc

Foto: Shutterstock.com

Od středy začal fungovat v testovacím režimu rejstřík vyloučených hráčů, kteří nebudou mít přístup k hazardu. Od prosince bude povinný. Ilustrační snímek

Reklama

Ministerstvo financí začalo testovat rejstřík vyloučených hráčů. Od středy se tak mohou hlásit lidé, kteří chtějí být dobrovolně vyloučení z hazardních her. Dalších zatím zhruba 200 tisíc lidí bude vyloučeno automaticky.

Článek

Lidé zapsaní do rejstříku vyloučených hráčů nebudou smět od konce prosince do heren, kasin, stejně tak se nebudou smět účastnit kurzovních sázek a ani hazardních her přes internet. Přístup tak budou mít jen například k tombolám nebo k loteriím v trafikách.

Za porušení hrozí provozovatelům hazardu až padesátimilionová pokuta.

Ministerstvo financí ve středu spustilo první, testovací fázi rejstříku, o kterém mluví jako o seznamu osob, jež z preventivních důvodů nebudou připuštěny k hraní. Během této fáze se mohou dobrovolně lidé do systému zapisovat a stejně tak si mohou systém vyzkoušet i provozovatelé heren nebo hazardních her.

V den, kdy registr odstartoval, už v něm ovšem bylo zapsáno 200 tisíc lidí. Jde o osoby, které pobírají dávky v hmotné nouzi, a lidi procházející oddlužením. Zahrnuté jsou také osoby, kterým bylo uloženo předběžné opatření zákazu her či ochranné léčení.

Vyloučeno mohlo být násobně víc

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ale před novináři připustila, že chtěla, aby v registru vyloučených hráčů byli i lidé v exekucích, kterých je podle posledních dat zhruba 760 tisíc. Ale to se nepovedlo.

„Má to jediný důvod a ten je technický. Je to proměnlivá skupina a registry jsou nespolehlivé. Dnes neexistuje naprosto spolehlivý registr lidí v exekucích, který by byl aktuální a odpovídal skutečnosti,“ vysvětlovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) před novináři.

Ředitel odboru regulace hazardu na Ministerstvu financí Martin Šabo k tomu dodal, že lidé s exekucemi se mohou do rejstříku i tak dostat, když splní jinou podmínku - jako například, že pobírají dávku v hmotné nouzi.

Ministryně financí následně dodala, že je domluvená lidi s exekucemi do rejstříku přidat, jakmile o nich bude resort Ministerstva spravedlnosti schopen dávat přesné a ověřitelné informace.

Seznam osob v exekučním řízení má aktuálně na starosti Exekutorská komora, jež ze zákona spravuje Centrální evidenci exekucí, ty ovšem neobsahují exekuce, které vede státní správa nebo zdravotní pojišťovny.

„Máme za to, že napojení Centrální evidence by přispělo významně k naplnění účelu zákona o vyloučení rizikových hráčů. Diskusi o napojení a způsobech provedení se nebráníme, stát ale musí v tomto směru Exekutorskou komoru oslovit s jasnou vizí,“ reagovala na dotaz Seznam Zpráv mluvčí Exekutorské komory Lenka Desatová. Podle ní je seznam lidí v exekucích od soudních exekutorů, který komora spravuje, pro případné zapojení do rejstříku vyloučených hráčů „použitelný“.

Jindřich Vobořil, přední český odborník na drogovou problematiku a závislosti, ale nevidí zásadní problém v tom, že registr vyloučených hráčů nemyslí na lidi v exekucích. „Dnes se může dostat člověk do exekuce, že nezaplatí pokutu za pět set korun, muselo by to být ještě jinak specifikované,“ uvedl.

„Lidé, kterým pomáháme, mají jak exekuce, tak insolvence. Nedokážu říct, jestli by bylo prospěšné, kdyby se do systému přidali,“ říká adiktolog Jiří Koreš z Prevent 99 a Neprohraj.se.

Oslovení adiktologové vkládají největší naděje do možnosti, že se hráči sami dobrovolně vyloučí.

„Tlak o dobrovolné zapsání bude i od ostatních členů rodiny,“ popsal novinářům František Tratina, předseda sdružení Recovery.

„Je to zásadní nástroj, kdyby na ně přišla nějaká slabší chvilka,“ říká Marcel Ambrož vedoucí Gambling Ambulance pod křídly organizace Sananim.

Zákaz sám situaci nevyřeší

Adiktologové také mluví o tom, že samotné vyloučení z výherních her závislost nevyřeší.

„Mělo by tam být také napojení na někoho v poradně nebo na někoho v pomáhající profesi. Když se například vyloučený hráč zkouší někde připojit a systém ho rozezná, tak by mu mohl nabídnout nějakou pomoc,“ navrhuje Jindřich Vobořil s tím, že by rejstřík vyloučených hráčů mohl řešit ještě další krok a nabídnout hráči například telefonní kontakt na poradnu.

Stejnou výhradu má i František Tratina ze sdružení Recovery. „Patologičtí hráči milují rychlá řešení, rejstřík závislost nevyřeší,“ varoval Tratina s tím, že je třeba vyhledat odbornou pomoc a řešit kořeny samotné závislosti.

Reklama

Doporučované