Hlavní obsah

Zakladatel „Babišova“ fondu se nakazil koronavirem

Foto: Hartenberg

Šéf Hartenbergu Jozef Janov se nakazil koronavirem.

Reklama

Jozef Janov stojí v čele firmy, kterou vložil premiér Andrej Babiš do svěřenského fondu a do které dříve dal své soukromé peníze.

Článek

Šéf investiční skupiny Hartenberg Jozef Janov se v uplynulých dnech nakazil novým typem koronaviru.

Onemocnění u něj test podle informací Seznam Zpráv zjistil předminulý pátek. A minulý týden se Janov z této nemoci léčil.

Janov patří mezi blízké spolupracovníky premiéra Andreje Babiše. Hartenberg je součástí firem, které Andrej Babiš vložil v roce 2017 do jednoho ze svěřenských fondů.

„Měl jsem tři dny příznaky chřipky – teplotu 38 stupňů Celsia, kašel, únavu,“ uvedl pro Seznam Zprávy Janov.

„Dal jsem si zinek, vitamín C a D a imunoglukan. Čtvrtý den to přestalo,“ prohlásil. Podobně jako jinde, kdy se zaměstnanec nakazí koronavirem, vedl firmu přes videokonference.

„Od pondělí (dneška) už funguji normálně,“ doplnil Janov.

Hartenberg podniká také ve zdravotnictví. Jeho klinikám ale kvůli pandemii koronaviru letos ubývají pacienti a s nimi i tržby. Ani laboratoře, které teď naplno dělají testy na covid-19, hospodaření zdravotnické divize nezachrání.

„Na jaře po vyhlášení nouzového stavu naše kliniky prakticky zastavily provoz, ještě v dubnu a květnu jsme každý měsíc přicházeli asi o sto milionů korun tržeb. Lidé odkládali léčbu, báli se chodit do ordinací. A chyběly nám tržby od zahraničních pacientů, kteří tvoří v umělém oplodnění asi třetinu naší klientely,“ popsal Janov na konci září v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Koronavirová nákaza podle Janova sice nesvědčí byznysu, zato urychluje vývoj k digitalizovanému zdravotnictví. Lékaři z Hartenbergu nedávno spustili virtuální kliniku, která registruje 400 prvních pacientů se střevními chorobami.

„V oblasti gastroenterologie jde o první virtuální kliniku ve střední Evropě,“ dodal Janov.

Reklama

Doporučované