Hlavní obsah

Zakladatel Oleo Chemical osvobozen. Stejným soudem, který mu původně dal 8 let vězení

Krajský soud v Praze osvobodil Kamila Jirounka.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Kamil Jirounek byl obžalován kvůli falešné směnce na 127 milionů.

Článek

Ještě loni poslal Krajský soud v Praze zakladatele firmy Oleo Chemical Kamila Jirounka na osm let do vězení, nyní stejný senát rozhodl, že je nevinný.

Jirounek byl obžalován kvůli falešné směnce na 127 milionů korun. Byla podepsána ředitelem společnosti Ravak Jindřichem Vařekou a Jirounek od začátku vyšetřování tvrdil, že nevěděl, že je falešná. Dokládal to tím, že ji nikdy neuplatnil a miliony za ni po Vařekovi nepožadoval.

Krajský soud v Praze jeho obhajobě nejprve neuvěřil a Jirounek (jehož trest po korekci u vrchního soudu zněl 6 let nepodmíněně) letos v únoru nastoupil do vězení. V červnu však Nejvyšší soud všechny rozsudky zrušil s tím, že byly vyneseny bez důkazů.

Jirounek byl z vězení okamžitě propuštěn, a protože v pátek nezazněly žádné nové důkazy, byl nyní osvobozen.

Jirounkova společnost Oleo Chemical figuruje v řadě případů zahrnujících hlavně údajné tunelování firmy, které dosud nebyly pravomocně ukončeny. Jirounkovi obhájci naznačují, že za samotnou kauzou zakladatele může být jeho podnikání.

Obhajoba mimo jiné upozorňovala na to, že stejný gang podvodníků, který dal falešnou směnku Jirounkovi, poskytl taktéž falešné směnky přímo majiteli Ravaku Vařekovi. A ten podle advokátů na rozdíl od Jirounka směnky použil u insolvenčního soudu.

Tuto verzi u soudu podpořil Jirounkův spoluobžalovaný Radek Novák, který je momentálně ve vězení, protože s gangem vyrábějícím falešné směnky spolupracoval. Gang padělatelů byl podle Nováka s Vařekou domluvený na Jirounkově likvidaci.

Vařeka nikdy obviněn nebyl, k soudnímu jednání se přišel podívat. Na otázky médií - například co říká verzi obhajoby či Novákově výpovědi - nechtěl odpovídat.

Páteční rozhodnutí soudu v Jirounkově kauze zřejmě není konečné. Pokud se proti němu kdokoliv odvolá, případ bude muset opět řešit Vrchní soud v Praze.

Reklama

Související témata:

Doporučované