Hlavní obsah

Zákon o lobbingu, válka gangů v brazilské věznici a bydlení v Česku

Večerní zprávy Televize Seznam z úterý 30. července.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:05 – Vláda schválila zákon o lobbování

Kdo chce lobbovat, ať odhalí diář schůzek s politiky, takové je poselství zákona o lobbování, který dnes dostal zelenou od vlády. S jeho podobou tentokrát souhlasí i neziskové organizace, jeho cílem je omezit korupce a klientelismus.

03:26 – Konflikt mezi hnutím ANO a ČSSD

Ve vládě vypukl nový konflikt mezi hnutím ANO a ČSSD. Tentokrát jde o státní rozpočet na příští rok. Sociální demokraté jsou nespokojeni s navrženými výdaji pro své resorty.

05:18 – Personální zemětřesení ve vedení Energetického regulačního úřadu

V Radě ERÚ končí hned tři muži, mimo jiné i dosavadní šéf rady úřadu Jan Pokorný. Krok vláda vysvětila závažnými informacemi, které dostala od bezpečnostních složek. Úředníci údajně jednali systematicky v souladu se zájmy regulovaných společností, nikoliv v zájmu spotřebitelů.

06:06 – Změna provozovatele mýtného v Česku

Další krok ke změně provozovatele mýtného systému v Česku – Sdružení společností CzechToll a SkyToll, které má od konce roku převzít starost o mýto, ve středu spustí ostré testování. Do konce září budou zkoušet, jaký informační nápor snese a jestli do něj správně proudí všechny potřebné informace.

08:08 – Sehnat bydlení bude pro Čechy stále těžší

Vlastní bydlení? V Česku stále větší problém. Třeba v Brně jsou ceny bytů rekordní a i kvůli tomu roste zájem o nájemní byty. Jenže i ty chybějí, hledání často zabere měsíce. Podle expertů se bude situace dál zhoršovat.

10:38 – Válka gangů v brazilské věznici

Masakr, jaký Brazílie zažívá v poslední době až příliš často – po hodiny trvajícím násilí v brazilské věznici ve městě Altamira zůstalo 57 mrtvých. Jde tak o jednu z nejtragičtějších vězeňských vzpour v novodobé historii země. Zdaleka ale nebyla jediná, jen za posledního dva a půl roku v obdobých incidentech zemřelo přes 200 lidí.

14:02 – Nedořešené případy údajných vražd na hranicích ČSSR

Případ osmnáctiletého chlapce Hartmuta Tautze, kterého potrhali psi, když se pokoušel před třiatřiceti lety utéct na Západ, stále není uzavřený. Poté, co Seznam informoval, že vznikl česko-německý tým, který vyšetřuje v této souvislosti žijící představitele komunistického režimu, se redakci ozval i advokát pozůstalých. Dodnes bojuje o uznání, že režim chyboval.

Reklama

Doporučované