Hlavní obsah

Zakrytí manka jako důvod výbuchu? Nevím, odkud to Zeman má, diví se žalobce

Foto: Twitter Jiřího Ovčáčka

Miloš Zeman se setkal s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou minulý týden v úterý, v neděli pak oznámil, že se od ní dozvěděl o třetí vyšetřovací verzi v kauze Vrbětice.

Reklama

Před měsícem se veřejnost dozvěděla od premiéra Babiše a vicepremiéra Hamáčka, že za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích, při kterém zemřeli dva Češi, je ruská tajná služba. Miloš Zeman tuto verzi opakovaně zpochybňuje.

Článek

Krajský státní zástupce Martin Malůš dlouhodobě dozoruje vyšetřování výbuchů v muničních a zbrojních skladech ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. Právě u něho se sbíhají poznatky policejních vyšetřovatelů a bude to on, kdo také rozhodne o závěru vyšetřování.

„Prověřování může ještě trvat zhruba do konce roku. Teprve potom se bude řešit, co dál. Předjímat, jak se to vyřeší, teď nejde,“ říká pro Seznam Zprávy žalobce Malůš.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy reaguje na informace, které poskytoval vládním politikům a zástupcům tajných služeb nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman (hovořil o možnosti odložení věci) ještě před tím, než byl případ Vrbětice oficiálně oznámen.

A reaguje také na nedělní vyjádření prezidenta Miloše Zemana, že kauza má ještě další vyšetřovací verzi – a to tu, že motivem mělo být zakrýt nesrovnalosti v evidenci skladu.

Miloš Zeman se při svém nedělním výroku odvolal na informace od ministryně spravedlnosti Marie Benešové. Ta mu prý řekla, že možnou verzí výbuchů je zakrýt manko. Co na to říkáte? Je to součástí vyšetřovacího spisu?

Co se týká věcí spojených s vyšetřováním, prověřováním, nemůžu k tomu říkat vůbec nic. Naprosto vám rozumím, že se na to ptáte, ale jsou to informace, které jdou z úst ústavních činitelů. Já nevím, odkud se to k nim dostalo. Od nás to nebylo. Takže to nemůžu a ani nechci komentovat.

Takže nemůžete ani říct, jestli je zakrytí manka či ta prezidentem další už dříve zmiňovaná verze – neodborná manipulace se skladovaným materiálem – součástí vyšetřování?

Nemůžu, skutečně ne.

Dozví se veřejnost vůbec někdy, která verze byla pravdivá?

Počítám s tím, že usnesení se na veřejnost rozhodně dostane, až to prověřování skončí. Očekávám to do konce roku, není to závislé jen na nás. Konkrétní datum nevím.

Jak ta věc vypadá teď?

Ještě se provádějí úkony. Pokud budou všechny provedeny, teprve potom se bude řešit, co dál.

Vyšetřování Vrbětic, respektive to, že jsou z výbuchu podezřelí dva agenti ruské tajné služby GRU, se na veřejnost dostalo 17. dubna. Co bylo z vašeho pohledu tím klíčovým důvodem, proč se to stalo právě ten den? Měl jste na to jako dozorující státní zástupce nějaký vliv?

17. dubna to byla akce premiéra a ministra vnitra, já neměl žádný vliv na to, kdo a kdy s tím půjde ven. To jejich vystoupení šlo naprosto mimo nás. Nemám k tomu co říct, je zbytečné kolem toho spekulovat.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman byl vládní politiky už 7. dubna informovat o tom, že jednou z možností, jak budete dál postupovat, je odložení té věci – už z toho důvodu, že nebude možné ruské občany vyslechnout, natož případně postavit před soud. To samé přijel říct na schůzku s ministrem vnitra Hamáčkem 15. dubna, když se řešil odklad Hamáčkovy naplánované cesty do Moskvy…

Tohle vyjádření neznám. O tom mi není nic známo. Rozhodně si nemyslím, že by tohle řekl. To není vyjádření, které by do toho zapadalo.

Ano, to jsou slova Pavla Zemana, pronesená veřejně: „Prezentoval jsem tam v obecné rovině reálné možnosti ukončení věci, kdy jednou z nich je odložení věci.“ Nejvyšší státní zástupce tam prostě prezentoval i možný závěr, že se tu věc nepodaří vyšetřit. Mě by zajímalo, jestli jste vy v této věci udělal nějaké rozhodnutí před oním veřejným vystoupením Babiše a Hamáčka 17. dubna, tedy že se ta věc zatím odkládat nebude?

Rozhodnutí o neodložení věci neexistuje. Zkrátka ve věci se buď zahájí trestní stíhání, nebo se to převede na přestupek, anebo se věc případně odloží. A pokud jsou konány úkony a něco se činí, věc nelze odložit. Pouze v případě, kdy se zkrátka všechno provede, ale není přitom možné zahájit trestní stíhání, tak se ta věc odkládá.

Co se tedy v kauze Vrbětice změnilo od samotného zveřejnění 17. dubna?

Pokud jde o informace z trestního řízení, tak můžu říct jen to, že se ve věci dál provádějí úkony trestního řízení. Bližší informace sdělovat nemůžu.

Reklama

Doporučované