Hlavní obsah
Online

Zásah do justice a nerovnost lidí před zákonem, komentuje Hamáček prezidentskou abolici

Podívejte se na tiskovou konferenci Jana Hamáčka k aktuální kauzeVideo: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman oznámil, že kdyby nejvyšší žalobce znovu otevřel případ Čapího hnízda, udělí Andreji Babišovi abolici. Následující dění jsme sledovali v online zpravodajství

Článek

„Prezident má Ústavou dané právo abolice. I když bych váhal o abolici před rozhodnutím obou státních zástupců, protože bych to pokládal za poněkud svévolné, pokud by to bylo nutné, pak bych k tomu kroku sáhl,“ oznámila hlava státu v televizi Barrandov.

Opozice Zemanovo prohlášení označila za pohrdání právem.

V úvodním videu připomínáme, co o možném pardonu pro Babiše říkal Zeman v době své druhé prezidentské kandidatury. Tehdy při debatě České televize s Jiřím Drahošem razantně odmítl, že by abolici udělil. „Ne, proboha v žádném případě ne, protože on sám se musí očistit. (…) Nezměním tento názor, protože bych se tím naprosto zesměšnil.“

  • Abolice není určena k tomu, aby obviněný politik unikl trestní spravedlnosti, říká ústavní právník

    K možné abolici prezidenta Zemana hovořil ve Večerních zprávách ústavní právník Jan Kysela. Podle něj nepatří současné nakládání s ústavou do demokratického státu.

    „Není možné, aby ten, kdo rozhoduje, rozhodoval o sobě,“ řekl Kysela. „Česká ústava nepředpokládá, že by něco takového mohlo nastat.“

    Jan Kysela ve Večerních zprávách.Video: Seznam Zprávy

  • Podepsat abolici by bylo absurdní, napsal loni Babiš poslankyni Kovářové

    Poslankyně Sněmovny za STAN Věra Kovářová na Facebooku připomněla rok a půl starou (z února 2018) Babišovu odpověď na její interpelaci, v níž se už tehdy ptala na to samé, nač se v pátek dotazovali premiéra novináři.

    Babišova tehdejší odpověď?

    „Již v říjnu loňského roku jsem v televizi Prima jasně prohlásil, že by bylo absurdní, abych zastavení trestního stíhání jakožto předseda vlády kontrasignoval, případně pověřil jiného člena kabinetu. Doslova jsem řekl: Totálně bych se takovým krokem zkompromitoval. Navíc bych uznal, že mám nějaký problém, což není pravda,“ napsal premiér.

  • Rána na solar spravedlnosti, míní Hilšer

    „Zeman vždycky lhal a sliboval a nakonec pro lidi nic neudělal,“ uvedl na Twitteru senátor Marek Hilšer. „Abolice pro Babiše je definitivní rána na solar spravedlnosti v naší zemi a tragické je, že lež a pohrdání lidmi opět přichází z Hradu. Jako bychom nikdy nemohli mít reprezentanty, na které můžeme být hrdí.“

  • Fiala chce svolat schůzku opozice

    Předseda ODS Petr Fiala navrhl šéfům ostatních opozičních stran s výjimkou SPD schůzku před úterním jednáním Sněmovny. Chce s nimi řešit společný postup s ohledem na postoj prezidenta Miloše Zemana ke kauze Čapí hnízdo.

    „Vzhledem k nepřijatelnému tlaku prezidenta Zemana na rozhodnutí nejvyššího státního zástupce ve věci Čapího hnízda – a důsledkům pro důvěru v právní stát a rovnost před zákonem – jsem proto navrhl předsedům opozičních stran (Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN), abychom se v úterý před jednáním Poslanecké sněmovny setkali a zformulovali náš společný postoj jako jasnou pozici politické alternativy: Aby se to, co bylo ještě včera nepředstavitelné, nestalo zítra běžným a normálním,“ napsal Fiala na Twitteru.

  • Jsou tady rovní a rovnější, napsal k abolici Jurečka

    „Pan prezident je konzistentní v tom, že mění názory kdykoliv se mu to hodí,“ napsal na Twitter lidovecký poslanec Marian Jurečka. „To, co včera řekl v TV o udělení abolice, je jasný vzkaz nám všem dolním deseti milionům občanů, že jsou si tady všichni rovni, ale někteří rovnější.“

  • Nedokážu si představit, že někdo podepíše milost sám sobě, říká Benda

    „Abolice byla vždycky součástí našeho ústavního systému. To, že máme potenciálně trestně stíhaného premiéra, určitě není chybou ústavy, ale chybou toho, jakým způsobem tady voliči volili. S tím může ústava těžko něco dělat,“ sdělil v Poledních zprávách předseda ústavněprávního výboru Marek Benda.

    „Věřím tomu, že by premiér nic takového nepodepsal. Nedokážu si představit, jak někdo podepíše milost sám nad sebou,“ dodal Benda.

    V Poledních zprávách vystoupil k tématu abolice Marek Benda.Video: Seznam Zprávy

  • Schillerová nemá ráda kdyby

    „Otázkou bych se zaobírala jedině v tom případě, že by byla skutečně na stole. To, jak víte, není. A já nemám ráda kdyby,“ odmítla podrobnější komentář ministryně financí Alena Schillerová.

  • Zásah do justice a nerovnost lidí před zákonem, komentuje Hamáček

    Vyjádření prezidenta komentoval na tiskové konferenci i Jan Hamáček (ČSSD). „Pokud by došlo k uplatnění abolice, tak by to byl zásah do justice a lidé by si nebyli před zákonem rovni,“ komentoval Hamáček.

    Hamáček dále řekl, že je to pouze hypotetické a nic konkrétního není na stole. Z opozičních politických stran zaznívá, že Zemanův výrok je tlak na nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. „Jak znám Pavla Zemana, tak nepodléhá žádným tlakům. Z jeho vyjádření je zcela jasné, že bude postupovat podle zákona, bez ohledu na to, co si o tom myslí ústavní činitelé,“ řekl Hamáček.

    V otázce kontrasignace abolice se Hamáček domnívá, že Babiš nebude chtít tímto úkolem pověřit nikoho ze sociální demokracie.

  • Kremlík Zemana respektuje

    Ministr dopravy Vladimír Kremlík názor prezidenta respektuje. „Je jeho výsostným právem uplatňovat práva, která jsou mu dána ústavou, a mně nijak nepřísluší to komentovat,“ řekl Seznamu.

  • Věc je jasná, tvrdí Havlíček

    „Vycházím z toho, že státní zástupci se vyjádřili jasně, vše ostatní jsou spekulace, které nebudu komentovat,“ řekl k situaci ministr průmyslu Karel Havlíček.

  • Zemanovo vyjádření je zbytečné, napsal Babiš

    Podle Andreje Babiše by se k jeho případu měli přestat vyjadřovat politici.

  • Voliče ANO abolice neovlivní

    Na voliče hnutí ANO by případná prezidentova abolice na premiéra neměla výraznější vliv, shodli se politologové. „Nedomnívám se, že cokoli, co se aktuálně děje ve spojení s kauzou Čapí hnízdo, nějak zásadně ovlivní pozici Andreje Babiše v očích veřejnosti. Obě skupiny, jak jeho příznivce, tak jeho kritiky, to spíš v jejich pozicích upevní,“ uvedl Petr Just z Metropolitní univerzity v Praze.

    Stejně situaci hodnotí i Lubomír Kopeček z Masarykovy univerzity v Brně, přesto by podle něj abolice pro Babišovu image nebyla pozitivní. „Spolupodepsat milost sám sobě působí divně. Asi by to byla věc, která by se Andreji Babišovi v budoucnu neustále připomínala – a mohla by ji dobře používat opozice vůči němu v politických debatách,“ poznamenal.

    „Zemanovi i Babišovi nahrává, že se mohou opřít o rozhodnutí pražského městského zastupitelství. Trestní stíhání je zastaveno, Zeman by tou abolicí pouze zastavil jeho obnovení, což se před veřejným míněním dá docela dobře uhrát. Včetně té Babišovy kontrasignace,“ dodal Josef Mlejnek z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

  • Mlčení ministryně spravedlnosti

    Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) se nechce vyjadřovat k výroku prezidenta Miloše Zemana, že by zastavil trestní stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli kauze Čapí hnízdo, pokud by nejvyšší státní zastupitelství rozhodlo o jeho obnovení.

    „Taková situace dosud nenastala. Nikdy jsem nespekulovala nad tím, co by bylo, kdyby. Nebudu to dělat ani v tomto případě. Na podobné otázky mohu reagovat tehdy, až taková situace nastane,“ uvedla Benešová na dotaz ČTK, zda ministerstvo nepovažuje Zemanova slova jako nepřiměřený tlak na Nejvyšší státní zastupitelství, které nyní přezkoumává rozhodnutí Městského státního zastupitelství v Praze o zastavení Babišova stíhání.

  • Hledá se podpis

    Místopředseda vlády a šéf ČSSD Jan Hamáček nepředpokládá, že by premiér v případě Zemanovy abolice v kauze Čapí hnízdo pověřil podpisem jeho. „V případě abolice kontrasignuje premiér, popřípadě pověřený člen vlády, takže nepředpokládám, že by se to týkalo mne,” sdělil Seznamu.

    Podle ústavy totiž rozhodnutí o abolici musí spolupodepsat premiér nebo jím pověřený člen vlády. Za takové rozhodnutí pak odpovídá celá vláda – tedy i ministři ČSSD.

    „Pokud by ta situace nastala, budeme ji řešit,” odpověděl Hamáček na dotaz, zda by požádal koaličního partnera, aby abolici nepodepisoval z vlády nikdo.

  • Babiš: Dva státní zástupci nenašli problém

    Otázky na abolici a její případnou kontrasignaci podle Babiše nejsou na místě. „Takové úvahy zbytečně vyvolávají vášně,“ řekl premiér pro Seznam Zprávy.

    „Dva státní zástupci neshledali v této kauze porušení zákona a trestní stíhání zastavili. Státní zastupitelství je nezávislé a jsem přesvědčen, že bude postupovat podle zákona,“ dodal Babiš.

    Foto: Vojtěch Veškrna

    Podle Andreje Babiše se zbytečně vyvolávají vášně.

  • Abolici zrušit, myslí si Zaorálek

    Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka by se měla prezidentská abolice zrušit. „Nemám rád panovnická privilegia. Hlavní chybou byla přímá volba prezidenta. Tehdy mně a profesoru Jičínskému vedení strany v čele s Jiřím Paroubkem výslovně zapovědělo, že nesmíme prosazování přímé volby veřejně zpochybňovat. Stejně tak jsem neuspěl se snahou omezit pravomoci prezidenta,“ uvedl Zaorálek.

  • Bartoš: Spravedlnost je jen pro někoho

    Šéf Pirátů Ivan Bartoš přirovnal Zemanův plán na abolici k amnestii exprezidenta Václava Klause. Tu Klaus vyhlásil 1. ledna 2013 a prominul jí 111 tisíc trestů.

Reklama

Hlavní zprávy