Hlavní obsah

Žalobci mají nové svědectví proti Babišovi

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

V případu kolem Farmy Čapí hnízdo je obviněn premiér Andrej Babiš. S novým svědectvím o Čapím hnízdě se přihlásil bývalý manažer farmy.

Reklama

Do případu dotačního podvodu, v němž je obviněn Andrej Babiš, vstoupilo nové svědectví bývalého manažera Farmy Čapí hnízdo. Přihlásil se žalobcům.

Článek

Úřadům vyšetřujícím případy kolem Farmy Čapí hnízdo se přihlásil svědek s tím, že má pro ně nová svědectví.

Bývalý manažer a člen širšího vedení Farmy Čapí hnízdo oznámil žalobcům, že u výslechů v letech 2017 a 2018 neřekl českým vyšetřovatelům ani detektivům evropského vyšetřovacího úřadu OLAF úplnou pravdu a že je nyní připraven své výpovědi doplnit.

Stejný svědek uvedl pro Seznam Zprávy o případu dosud neznámé skutečnosti, které redakce už v úterý popsala.

„Uvedená informace je nám již známa,“ potvrdil mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala redakci, že žalobci oznámení o novém svědectví registrují.

Kvůli jedné z kauz kolem Čapího hnízda je obviněn premiér Andrej Babiš a bývalá manažerka Agrofertu Jana Mayerová (Nagyová).

Podle informací Seznam Zpráv se v této souvislosti zmíněný manažer před několika dny obrátil na šéfa žalobců v Praze Martina Erazíma.

Ve zprávě, kterou mu poslal, mimo jiné uvádí, že neřekl vše. Že sice při svých původních svědectvích vyšetřovatelům nelhal, ale řekl jen pravdu, jak ji zachycují písemné dokumenty, a nikoli realita.

Ve zprávě žalobci Erazímovi to vysvětluje tím, že se obával vlivu Andreje Babiše a jeho lidí. Nyní je však ochoten poskytnout vyšetřovatelům plnou součinnost.

„Následující postup bude v souladu s trestním řádem a svědek se samozřejmě bude moci k věci vyjádřit. To, kdy bude výslech a kým proveden, nelze sdělit, neboť se jedná o úkon přípravného řízení, které je ze zákona neveřejné,“ uvedl mluvčí pražského státního zastupitelství Cimbala, jak bude úřad nyní ve věci postupovat.

Seznam Zprávám už bývalý manažer z Čapího hnízda popsal, co se od něho mohou vyšetřovatelé dozvědět.

V případu podezření dotačního podvodu na Čapím hnízdě například popsal bezprostřední vliv Andreje Babiše na řízení projektu.

„Třeba když mne přijímali do Čapího hnízda, přijímal mne někdo, ale podmínky smlouvy jsme řešili přímo s Andrejem Babišem,“ uvedl svědek pro Seznam Zprávy s tím, že právě druhou část o působení Babiše původně vyšetřovatelům neřekl.

Jeho svědectví pak mohou být pro policii důležitá zejména ve druhé kauze, kterou policie na Čapím hnízdě prověřuje. Jde v ní o podezření z krácení daně za reklamu, kterou si podle podezření objednávaly firmy z holdingu Agrofert na ještě ne zcela zprovozněném Čapím hnízdě.

Reklama byla podle manažera buď čistě fiktivní, nebo výrazně nadhodnocená.

Podezření přitom hovoří o tom, že šlo o to, aby jednak byla z peněz Agrofertu farma financována a firmy z holdingu si pak náklady na reklamu mohly odečíst z daní.

Kromě toho také svědek Seznam Zprávám popsal, jak ho advokáti Andreje Babiše a Agrofertu připravovali na výslechy a jak ho ovlivňovali, co má říkat.

Klíčová rada právníků podle něj byla, aby si hlavně moc nepamatoval.

Uvedl také, že svědectví s ním bylo později finančně vyrovnáno. Tvrdí, že mu Agrofert za výslechy zaplatil formálně jako poradenskou službu dvakrát 12 tisíc korun. „S tím proplacením neměli problém a vše uhradili,“ říká manažer.

Zatímco podezření z krácení daní policie stále ještě prověřuje a nikdo v kauze není trestně stíhán, v případu dotačního podvodu už se rozhoduje, zda budou Andrej Babiš a manažerka Mayerová postaveni před soud.

S návrhem obžalovat je uzavřela policie vyšetřování, nyní městský státní zástupce v Praze Jaroslav Šaroch rozhoduje, zda se s návrhem vyšetřovatelů ztotožní.

Seznam Zprávy v pondělí uvedly, že od dohledového vrchního státního zastupitelství má Jaroslav Šaroch na rozhodnutí termín do konce srpna.

Reklama

Doporučované