Hlavní obsah

Žalobci sáhli na majetek i náměstkyni, která poslouchala Peltu. Škodu spočetli na 475 milionů

Žalobci zajistili majetek Miroslava Pelty i Simony Kratochvílové.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražské vrchní státní zastupitelství po fotbalovém bossovi Miroslavu Peltovi zajistilo majetek i exnáměstkyně ministryně školství Simony Kratochvílové.

Článek

Vyšetřování rozsáhlého případu rozdělování sportovních dotací v českém sportu, v němž čelí obvinění třeba sportovní bossové Miroslav Pelta a Miroslav Jansta, se blíží ke konci.

Žalobce Ondřej Trčka už také spočítal, že jedna z obviněných – bývalá náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová – způsobila škodu přes 475 milionů korun.

Vrchní státní zastupitelství v Praze teď Simoně Kratochvílové obstavilo nemovitosti. Stejně jako to udělalo v případě Miroslava Pelty.

Žalobci zajistili Kratochvílové dvě nemovitosti minulý týden. Udělali to poté, co dokončili šetření jejích majetkových poměrů.

Při tom zjistili, že má rodinný dům ve vesnici nedaleko Brna a také podíl k družstevnímu bytu v Brně. Podle žalobce jde o majetek převyšující hodnotu pěti milionů korun.

„Trestní řízení je již v pokročilé fázi, ve které je potřeba vytvořit podmínky pro to, aby obviněným v dalším řízení mohla být uložena majetková sankce, která u takto závažné trestné činnosti přichází v úvahu,“ vysvětluje žalobce Trčka v dokumentu, jejž Seznam získal.

Peníze z dotací, které šetří policie, skončily u sponzorů fotbalového Jablonce:

Kde skončily peníze z dotací? Video: Radek Nohl

Žalobce spočítal škodu na 475 milionů

Výši škody, kterou měla Kratochvílová způsobit, stanovil žalobce z několika základních zjištění vyšetřování.

Jednak Kratochvílová podle něj ještě jako náměstkyně ministryně dělala kroky tomu, aby Fotbalová asociace ČR, v jejímž čele byl v té době Miroslav Pelta, dostala 562 milionů korun. To bylo o zhruba 9,5 milionu více oproti původní částce.

Za druhé podle žalobců ovlivnila na pokyn Pelty a dalších lidí, jaké sportovní kluby nebo města dostanou dotace na projekty ve výši nejméně 454 milionů korun.

A nakonec se prý pokusila zajistit České unii sportu o 11,5 milionu korun navíc.

„S ohledem na výši prospěchu a majetkové poměry obviněné přichází v úvahu peněžitý trest, jenž v souhrnu bude dosahovat hodnoty majetku, který je předmětem zajištění,“ uvedl Trčka.

Podobný trest u soudu očekává žalobce i u dalších obviněných: Pelty, Jansty, bývalého pracovníka na Ministerstvu školství Zdeňka Břízy a sekretáře České unie sportu Jana Boháče.

„Skutečnosti zjištěné v rámci trestního řízení svědčí v závěru o tom, že obvinění se snažili neoprávněně opatřit soukromým osobám prospěch velkého rozsahu,“ doplnil Trčka.

Advokát Petr Schopf, který Kratochvílovou zastupuje, uvedl, že se rozhodli, že v současné době nebudou probíhající vyšetřování komentovat.

Pelta i Jansta svou vinu od počátku odmítají. Říkají, že pouze lobbovali za to, aby se dostalo více peněz do českého sportu.

Reklama

Doporučované