Hlavní obsah

Žalobci už dostali dokument, který má pomoci uzavřít kauzu Čapí hnízdo

Foto: Seznam Zprávy

Kauza Čapí hnízdo by mohla konečně skončit.

Reklama

Ze Slovenska přišla do Prahy právní pomoc, na kterou vyšetřovatelé kauzy Čapí hnízdo čekali nejméně od loňského léta.

Článek

V kauze Čapí hnízdo, v níž čelí obvinění premiér Andrej Babiš (ANO) a také bývalá manažerka středočeské farmy Jana Mayerová, by mohlo dojít po řadě měsících k posunu.

Vyšetřovatelé před několika dny dostali dokument, na který čekali nejméně od loňského léta. Díky němu by mohli práci na tomto případu uzavřít.

Jak zjistily Seznam Zprávy od dvou zdrojů obeznámených s průběhem vyšetřování, žalobcům přišla v uplynulých dnech ze Slovenska právní pomoc, kterou si vyžádali. Už 19. března ji pražské městské státní zastupitelství předalo policistovi Pavlu Nevtípilovi, který vyšetřování případu řídí. A ten ji od té doby analyzuje.

Zmíněná právní pomoc by měla pomoci dokončit takzvanou analýzu vztahů. Ta má zjistit, zda v únoru 2008, kdy byla podána žádost o dotaci ve výši 50 milionů korun, byl ve skupině Agrofert nějaký jiný podnik, který takzvaně působil na stejném trhu jako právě rekreační a kongresový komplex Čapí hnízdo.

Jinými slovy – detektiv Nevtípil tím vlastně hledá druhé Čapí hnízdo. Zmíněná analýza mu má pomoci k tomu, aby mohl dospět k závěru, zda přidělení dotace na stavbu komplexu bylo oprávněné.

V tuto chvíli ale není jasné, zda díky tomuto dokumentu stihne policista Nevtípil uzavřít případ do 15. května, do kdy má prodlouženou lhůtu pro vyšetřování.

„Do poloviny května bude probíhat vyšetřování, více se k tomu případu nemůžu vyjadřovat,“ uvedl mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Advokát Josef Bartončík, který manažerku Mayerovou zastupuje, pak jen řekl, že o zmíněné právní pomoci v tuto chvíli nic neví.

Jak zjistily Seznam Zprávy, právní pomoc byla ze strany slovenských úřadů vyřízena pouze částečně. Tedy není v ní nejspíše vše, co vyšetřovatelé požadovali. O tom, zda dodané informace přesto budou pro zpracování analýzy stačit, ale stejně nakonec rozhodne žalobce Jaroslav Šaroch, který případ dozoruje.

Některé informace v této souvislosti už dříve Seznam Zprávy přinesly. Třeba loni v září získala redakce kopii dokumentu ze slovenského katastru, který prokazuje, že jedna z dceřiných firem Agrofertu v době podání žádosti o dotaci vlastnila třeba budovu penzionu Adika.

V současnosti penzion spadá do skupiny SynBiol, která zahrnuje původní Babišovy podnikatelské aktivity vyčleněné před lety z Agrofertu. Dříve ale penzion náležel právě pod Agrofert.

Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo pražský žalobce předloni zastavil, když rozhodl, že trestní stíhání Andreje Babiše a Jany Mayerové bude zastaveno. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman však toto rozhodnutí zrušil a předal podřízeným do Prahy pokyny, jak postupovat v případu dále.

Například z nich vyplývá, že při posuzování, zda firmy působily ve stejném oboru, se není třeba omezovat jen na střední Čechy, kde Čapí hnízdo stojí, ale na celý stát, a potažmo i zahraniční země, v nichž Agrofert podniká.

Reklama

Doporučované