Hlavní obsah

Žalobci začali prověřovat nemocnici v Rumburku, která míří do insolvence

Případ nemocnice v Rumburku začali prověřovat státní zástupci.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nemocnice v Rumburku zatím nemá peníze na platy svých zaměstnanců. Do insolvenčního řízení teď vstoupilo státní zastupitelství.

Článek

Žalobci začali prověřovat případ nemocnice v Rumburku, která se potýká s finančními problémy.

Seznam zjistil, že Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem vstoupilo do průběhu insolvenčního řízení. To s tímto zdravotnickým zařízením na Děčínsku zahájil minulý týden soud. Žalobci zároveň ústecký krajský soud vyzvali k tomu, aby jim všechny dokumenty posílal.

„Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem vstoupilo do uvedeného insolvenčního řízení proto, že shledalo na tomto kroku veřejný zájem,“ potvrdil Seznamu náměstek ústeckého krajského žalobce Dan Anděl.

Vysvětlil, že veřejným zájmem míní to, že tato městská nemocnice zajišťuje péči pro zhruba 50 tisíc lidí Šluknovského výběžku. Zaměstnává rovněž asi 240 stálých a 80 externích zaměstnanců.

Zároveň žalobce Anděl potvrdil, že na případ rumburské nemocnice bylo v červenci podáno trestní oznámení.

„Nicméně toto je aktuálně vyhodnocováno a je předčasné podávat k němu jakákoli vyjádření,“ doplnil Anděl.

Nemocnice v Rumburku byla na prodej (natočeno v březnu 2017).Video: Radek Nohl

Soud zahájil insolvenční řízení s nemocnicí poté, co rumburští zastupitelé před několika dny odmítli uhradit ztrátu za loňský rok ve výši 52 milionů korun. A vedení nemocnice přiznalo, že zatím nemá dost peněz na to, aby zaplatilo svým zaměstnancům červencové výplaty.

Ztráta za loňský rok je 52 milionů korun, podobná se předpokládá za letošní rok. Celkové dluhy nemocnice mohou být 80 až 100 milionů korun. Jaké jsou přesně, by mělo být známo po zveřejnění auditu, který si objednala Krajská zdravotní.

Finanční problémy, do kterých se nemocnice dostala, se budou řešit i na vládní úrovni, v blízké době se má se zástupci města i nemocnice sejít premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Rumburk nemocnici předloni nabízel k prodeji, protože do ní každoročně musel investovat zhruba dvacet milionů, které městu ale chybí jinde.

Před dvěma roky na podzim měly o nemocnici zájem, jak Seznam popsal, dvě firmy. Jednou z nich byl i Agel – společnost miliardáře Tomáše Chrenka. Jednání ale nakonec skončila neúspěšně.

Reklama

Doporučované