Hlavní obsah

Zámek v Kroměříži nabízí zatím návštěvníkům prohlídky v galerijním režimu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Arcibiskupský zámek v Kroměříži, který figuruje na seznamu památek UNESCO, nabízí zatím návštěvníkům kvůli koronavirovým opatřením prohlídky v takzvaném galerijním režimu.

Článek

Zájemci si při nich interiéry procházejí volně bez výkladu průvodců, zajímavosti o jednotlivých historických sálech se dozvídají prostřednictvím informačních tabulek. Novinářům to dnes řekl kastelán Martin Krčma.

Zatímco o víkendech mohou lidé vyrazit po zakoupení vstupenky v pokladně na individuální prohlídku reprezentačních sálů a zámecké věže v době od 10:00 do 17:00, od úterý do pátku je třeba se na prohlídku předem objednat, k dispozici jsou každý den dvě, a to v 10:00 a 14:00. „Máme za úkol v covidovém období, abychom nepřesáhli stanovený limit, to znamená jednu osobu na 15 metrů čtverečních. Nejmenší Růžový sál má nějakých 75 metrů čtverečních. Spočítali jsme si, že pokud máme tři sály dohromady otevřené, tam se nám rozptýlí skupinka maximálně 15 osob, takže bez problému dodržujeme tyto mantinely,“ uvedl Krčma.

Na pořádek v sálech dohlížejí průvodci. Pokud mají návštěvníci zájem a při individuální prohlídce je osloví, jsou připraveni jim poskytnout výklad. Zatímco při klasických prohlídkách stačí na skupinu jeden pracovník, nyní jich musí být v sálech souběžně několik. „Naštěstí máme dostatek brigádníků a průvodců. Kapacitně to dokážeme pokrýt,“ řekl vedoucí provozu zámku Jaroslav Radecki.

Od ledna řemeslníci opravují střechu zámku, na nádvoří stojí jeřáb. Návštěvníci se tak na prohlídky nedostanou ze Sněmovního náměstí, jak byli zvyklí, ale vstupem z Podzámecké zahrady přes sala terrenu. „Máme otevřené historické sály v rozsahu prvního patra a věž. Ve chvíli, kdy budeme moci doprovázet skupinové prohlídky, připojíme k tomu i sály druhého patra, to znamená Manský sál s knihovnou,“ doplnil Krčma.

Pravděpodobně v létě zahájí restaurátoři práce na obnově Sněmovního sálu a dalších historických místností. Pro návštěvníky by měly zůstat přístupné. Loni začala oprava zámecké galerie, která je proto zavřená, a také se zámkem sousedící Mlýnské brány. Vznikne v ní expozice věnovaná biskupské gardě, ještě předtím dělníci vymění střešní krytinu a obnoví fasádu. V přilehlé Podzámecké zahradě, která je též památkou UNESCO, pokračuje obnova vodního systému.

Správu zámku a Podzámecké zahrady převzalo loni olomoucké arcibiskupství, katolická církev je získala v restitucích v roce 2015. Předtím se o provoz obou památek staral Národní památkový ústav. Pětiletý projekt obnovy zámku a Podzámecké zahrady by měl být hotov příští rok. Náklady podle Krčmy přesáhnou 250 milionů korun, evropská dotace je 226 milionů korun. V loňské sezoně ovlivněné koronavirem si zámek prohlédlo zhruba 58.000 lidí, o rok dříve jich bylo okolo 70.000.

Reklama

Doporučované