Hlavní obsah

Zaměstnanci Facebooku kritizují Zuckerberga za přístup k Trumpovi

Ilustrační fotografie.

Reklama

Zaměstnanci americké společnosti Facebook otevřeně vyjadřují nespokojenost s rozhodnutím svého šéfa Marka Zuckerberga nezasáhnout proti kontroverzním vyjádřením amerického prezidenta Donalda Trumpa k současným protestům.

Článek

Kritiku řady zaměstnanců, včetně těch z vyššího managementu, vyvolalo Zuckerbergovo rozhodnutí ponechat facebookovou verzi Trumpova tweetu, v němž prezident pohrozil střelbou do rabujících demonstrantů. Pozitivně pracovníci naopak podle webu The Guardian hodnotí krok konkurenční sociální sítě Twitter, která na rozdíl od Facebooku skryla prezidentova slova za upozornění a označila je za glorifikaci násilí.

Zuckerberg v pátek prohlásil, že nesouhlasí s interpretací společnosti Twitter ohledně Trumpova prohlášení, které obsahovalo výrok: „Když začne rabování, začne střelba.“ Zatímco Twitter si jej vyložil jako podněcování policie ke střelbě do demonstrantů, podle šéfa Facebooku šlo o varování protestujícím, že na ně policie začne střílet. Díky tomu podle zakladatele Facebooku příspěvek splňuje pravidla firmy, a proto nebyl odstraněn.

„Vnitřně se mi taková spory vyvolávající a štvavá rétorika protiví,“ uvedl Zuckerberg. „Silně nesouhlasím s tím, jak o tom prezident mluvil, ale myslím si, že si to lidé mají vyložit sami, protože konečné zodpovědnosti za tyto silácké postoje lze dosáhnout teprve tehdy, když jsou vysloveny veřejně,“ dodal Zuckerberg podle agentury Reuters.

Například šéfdesignér facebookové videotelefonické aplikace Portal Andrew Crow nesouhlasí s postojem Marka Zuckerberga. „Dávání prostoru povzbuzování k násilí a šíření dezinformací je nepřijatelné bez ohledu na to, kdo jste nebo zda je text čtenářsky zajímavý,“ uvedl Crow. Kromě veřejného prohlášení někteří zaměstnanci také podnikli symbolický krok, v jehož rámci si změnili profilové obrázky na upravenou verzi ikonického „to se mi líbí“, která svírá pěst na znamení solidarity.

„Mark se mýlí a vyvinu největší možné úsilí, abych jeho názor změnil,“ řekl Ryan Freitas, produktový designér novinkového kanálu Facebooku News Feed. Dodal, že ve svém záměru má podporu dalších více než 50 zaměstnanců. Část z nich se již obrátila na dozorčí radu, nezávislý orgán, který v úloze jakéhosi soudu v rámci firmy rozhoduje o nejspornějších otázkách.

Není jasné, kolik se „virtuální stávky“ zúčastnilo zaměstnanců Facebooku. Většina médií se omezuje na tvrzení, že jich byl „více než tucet“. Drtivá většina pracovníků kvůli pandemii koronaviru stále pracuje z domova. Podle listu The New York Times požadovaly den volna na podporu protestů proti policejní brutalitě desítky zaměstnanců společnosti. Facebook zaměstnancům účast na protestech dovolí, aniž by si museli vybírat placené volno.

Firma Facebook zaměstnává kolem 45 000 pracovníků. Počet těch, kteří se odhodlali veřejně vystoupit proti svému šéfovi, je tedy nízký, uvedl The Guardian. Podle něj však jde o vzácné vyjádření nespokojenosti s Zuckerbergovým vedením. Podle deníku The New York Times si pracovníci už dříve stěžovali, že společnost si přizpůsobuje pravidla, aby se vyhnula střetu s Trumpem.

Prezident minulý týden v reakci na krok Twitteru ohledně svých příspěvků nařídil přezkoumat zákon, který chrání sociální sítě před převzetím zodpovědnosti za obsah zveřejněný jejich uživateli. Norma by mohla internetové platformy zbavit právní imunity vůči žalobám spojeným s veřejným obsahem. Trump příkazem útočí na ustanovení zákona z roku 1996, které dává společnostem Facebook, Twitter, YouTube a Google de facto imunitu vůči žalobám spojeným s veřejným obsahem, neboť jim udílí status pouhé platformy. Cílem prezidentova příkazu je změnit způsob, jakým je zákon využíván.

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová se postavila ve sporu mezi Trumpem a Twitterem o nakládání s obsahem jeho příspěvků na stranu společnosti Twitter. Jourová v pondělí večer na Twitteru uvedla, že podporuje snahu této společnosti upozorňovat na nepřesné informace.

Reklama

Doporučované