Hlavní obsah

Zaměstnancům v justici porostou platy, slíbil ministr. Průměrně na 30 000 korun hrubého

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek.

Reklama

Po navýšení platů od 1. ledna budou pracovníci v justici v průměru pobírat 30 000 korun hrubého. Oznámil to ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) s tím, že pokud by nyní justičnímu personálu platy nevzrostly, situace u soudů by už byla kritická.

Článek

Po navýšení zaměstnanci justice průměrně dostanou 30 000 korun hrubého. Asistentovi soudce vzroste hrubý příjem o 7 190 Kč, vyššímu soudnímu úředníkovi o 4 750 Kč, soudní zapisovatelce o 1 430 Kč.

Průměrná hrubá mzda v České republice dosáhla ve třetím čtvrtletí letošního roku 31 516 Kč.

Pracovníkům u soudů se od začátku nového roku zvýší platy zhruba o 14 procent, zaměstnancům státních zastupitelství asi o 15 procent. „Slibujeme si od toho, že dojde k personální stabilizaci administrativních pracovníků soudů a státních zastupitelství. Docházelo k tomu, že byla poměrně velká fluktuace, což kvalitě a stabilitě odváděné práce úplně neprospívá. Věřím, že se podaří obsazovat volná pracovní místa,“ řekl ministr.

Vedle navýšení tarifů o pět procent, které platí pro všechny zaměstnance ve veřejné správě, dostanou justiční pracovníci zvláštní příplatek podle druhu práce, kterou vykonávají. Celkem 2 170 zaměstnanců si polepší v platové třídě. I přesto zůstane administrativa pod celostátním průměrem platu ve veřejných službách. „Je co dohánět i do budoucna,“ konstatoval k tomu Kněžínek.

„Navýšení není jenom o tom, aby se zvýšila konkurenceschopnost justice, ale i o určitém ohodnocení práce, kterou zaměstnanci justice dělají. Vykonávají vysoce kvalifikovanou práci, kterou si možná nedovedeme úplně představit,“ podotkl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Upozornil, že činnost administrativy je velice náročná a mnohdy stresující. Současný posun označil za „velice dobrý skok, ne krok“.

„Bereme to jako první úspěch. Byli bychom rádi, aby práce byla nadprůměrně odměňována – tak, abychom mohli zaměstnance stabilizovat a aby pracovat v justici bylo poctou, a nikoliv obětí,“ řekl za kolegium předsedů krajských soudů šéf Krajského soudu v Praze Ljubomír Drápal.

Rozhovor s vrchní státní zástupkyní v Praze Lenkou Bradáčovou o platech v justici (Natočeno 25.9. 2018)Video: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované