Hlavní obsah

Zaorálek pokáral čínského velvyslance kvůli rušení koncertů: Jsem zděšen, nechci poslouchat řeči o spolupráci

Podle Lubomíra Zaorálka postupují Číňané v rozporu s dohodami.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) se při pondělním jednání s čínským velvyslancem v ČR Čang Ťien-minem ohradil proti rušení koncertů českých souborů v Číně.

Článek

„Řekl jsem, že nechci poslouchat žádné řeči o spolupráci, pokud se na čínské straně nezmění činy. Tady jde o to, aby ta praxe okamžitě skončila, jinak si nedovedu představit spolupráci v kulturní oblasti,“ uvedl Zaorálek.

Podle Zaorálka rušení koncertů poškozuje obraz Číny u české veřejnosti a velvyslanec jako zástupce čínské strany v Česku nese za tyto kroky odpovědnost. Novinářům před začátkem jednání vlády řekl, že čínská strana postupuje jednoznačně proti předchozím dohodám.

Bývalý šéf české diplomacie Zaorálek uvedl, že je připraven vrátit se k pozitivní spolupráci obou zemí v kultuře pouze za podmínky, že obě strany k sobě budou přistupovat se vzájemným respektem a budou vnímat své odlišnosti. Ministr s nadsázkou dodal, že začíná mít pocit, že se brzy v Číně nebudou smět hrát díla Antonína Dvořáka či Bedřicha Smetany jen kvůli tomu, že skladatelé dlouho pobývali v Praze.

„Upozornil jsem pana velvyslance, že nese odpovědnost za podobu česko-čínských vztahů. Já jsem se snažil v nich udělat krok dopředu a rozvíjet je v řadě oblastí včetně kultury, ale v poslední době jsem zděšen. Praxe je v přímém rozporu s tím, co jsme dohodli,“ připomněl své působení v čele diplomacie.

Čínské úřady odložily turné orchestru PKF – Prague Philharmonia a zrušily plánovaná vystoupení Pražákova kvarteta, Symfonického orchestru Českého rozhlasu a naposledy Guarneri Trio Prague. Důvodem je zřejmě dřívější prohlášení pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) o změně takzvané sesterské smlouvy. Z ní chce současná rada hlavního města odstranit bod, kterým Praha uznává jednotnou Čínu.

Zaorálek velvyslance upozornil, že v posledních letech bylo vykonáno mnoho pro rozvoj česko-čínských vztahů ve všech oblastech včetně kulturní. Poslední vývoj ale podle ministra vztahy poškozuje a zpochybňuje dosavadní úsilí. „Řekl jsem velvyslanci, že jsem připraven se vrátit ke kulturní spolupráci za předpokladu, že skončí kroky, které jsou nepřijatelné a vyhazují do povětří to, čeho se v česko-čínských vztazích dosáhlo,“ uvedl.

Premiér Babiš v pondělí odpoledne po jednání vlády novinářům řekl, že do případu nebude zasahovat a nechce se například scházet s velvyslancem. Toho premiér obvinil ze lži po loňské schůzce na téma varování před technologiemi a výrobky firem Huawei.

„Pokud se (Zaorálkovi) povede něco vyjednat, tak to samozřejmě bude pozitivní,“ uvedl Babiš. Jinak záležitost bude řešit Petříček. „Je to agenda pana ministra, já měl nějakou zkušenost, nemíním se v tom angažovat,“ uvedl. Dodal, že si vzal na starost především vztahy s evropskými státy.

Reklama

Doporučované