Hlavní obsah

Západ republiky čeká letní počasí, na východě budou bouřky

Videoblog meteorologa Petra Dvořáka.Video: Petr Dvořák

 

Reklama

Tlaková níže ovlivní počasí hlavně na východě republiky, kde budou přibývat bouřkové mraky. Na západě by mohlo vydržet letní počasí s kupovitou oblačností.

Článek

Do střední Evropy od severu zasahuje nevýrazný výběžek nízkého tlaku vzduchu a podle toho by mělo být nad Českem letní počasí s oblohou plnou kupovitých mraků, beze srážek a s teplotami kolem pětadvaceti stupňů. To se ale úplně neděje, protože nad Slovenskem a východem naší republiky je ve vyšších vrstvách atmosféry tlaková níže, která postupuje od východu k západu.

Po její přední straně, tedy nad západem republiky, proudí silný vítr, který dosahuje rychlosti až 150 kilometrů za hodinu. Postupně k východu vítr rychle slábne a nad Slovenskem proudí vzduch z druhé strany, tedy z jihovýchodu, a vítr zesiluje dále k východu. Tato rychlá změna proudění má za následek větší tvorbu bouřek.

Brázda nízkého tlaku bude postupovat dále k západu a bouřky se budou vyskytovat na její zadní straně. Nad východem se bude držet vlhký vzduch napomáhající tvorbě bouřkové oblačnosti. Na západě bude tedy nejspíš krásné letní počasí, ale na východě se objeví četné bouřky a velká oblačnost, která ke konci týdne ještě zesílí.

Reklama

Doporučované