Hlavní obsah

Západní Ameriku stále sužují nejničivější požáry za posledních 40 let. Tisíce evakuovaných

Záchranáři stále bojují s požáry na západě USA a KanadyVideo: AP

 

Reklama

S ohněm bojují hasiči i armáda. Několik lidí se lehce zranilo, tisíce však musely opustit svá obydlí. Obdobně rozsáhlé požáry pamatují v zasažené oblasti v roce 1979.

Článek

Kalifornské úřady důrazně varovaly místní obyvatele, aby po výzvách hasičů bezodkladně opustili své domovy, a zachránili se tak před požárem. Ten se šíří nejen na jihu Spojených států, ale i v dalších amerických oblastech. Nevyhnul se ani Kanadě, kde zasáhl především oblast provincie Britská Kolumbie. Na jihu Kalifornie bylo evakuováno 5000 lidí, v Britské Kolumbii víc než dvojnásobek.

Oheň i po silných zimních deštích postupuje hlavně kvůli vyschlým stromům a trsům trávy. Prudké slunce doslova vypražilo vegetaci, po které se tak oheň lehce šíří.

Na západě Kanady byl kvůli postupujícímu ohni zastaven provoz dvou měďných dolů, zaměstnanci byli evakuováni a přístupové silnice uzavřeny. V Britské Kolumbii byl už o víkendu vyhlášen stav nouze, poprvé od roku 2003. Hasiči zaznamenali přes 230 lokálních požárů, z nichž deset ohrožuje lidská obydlí.

Na travnatém úpatí pohoří Sierra Nevada, které leží asi sto kilometrů od města Sacramento, jsou stále evakuovány tisíce lidí a požár zde spálil plochu o rozloze 23 kilometrů čtverečních.

Hasičům, kterým s krocením živlu pomáhá kanadská armáda, se zatím daří dostat oheň pod kontrolu v Kalifornii, Novém Mexiku, Coloradu a Arizoně. Armáda dodává k hašení speciální vrtulníky a letadla. Obětem pomáhá Červený kříž.

Podobně ničivý požár byl v Kalifornii zaznamenán naposledy v roce 1979. Předcházelo mu dvouleté sucho. Popelem tehdy lehlo až tisíc kilometrů čtverečních, škody se vyšplhaly na 30 milionů dolarů, tedy téměř 700 milionů korun.

Většinu požárů na západě severoamerického kontinentu podle úřadů způsobily blesky, některé ale úmyslně založili i žháři.

Reklama

Související témata:

Doporučované