Hlavní obsah

Zaplatit si očkování ze svého? V Česku to půjde zřejmě od konce května

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Očkování bude možné si i zaplatit. Možnost má vyřešit zejména problém dlouhodobě v Česku žijících cizinců, kteří se zatím k vakcíně nedostanou. (Ilustrační snímek)

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví pracuje na tom, aby se registrace k očkování otevřela i pro samoplátce. Reálně si tak vakcínu bude moci zaplatit každý, pomoci by ale tato varianta měla zejména cizincům dlouhodobě žijícím v Česku.

Článek

Na přelomu května a června by se očkování proti covid-19 mohlo v Česku otevřít i pro lidi, kteří si ho zaplatí ze svého. Typickým zájemcem o toto řešení by měli být zejména cizinci žijící v České republice, kteří z různých důvodů nedosáhnou na veřejné zdravotní pojištění, které zatím představuje jediný možný klíč k vakcíně.

„Je to tak, během května by mělo byt jasno, jakým způsobem půjde cizince samoplátce zahrnout do systému,“ potvrdila informaci Seznam Zpráv mluvčí Ministerstva zdravotnictví Jana Schillerová.

Klíčová otázka – kolik bude očkování stát, není ještě vyjasněná. Ministerstvo jedná o stanovení maximální částky, kterou by cena jedné dávky vakcíny neměla překročit. Cena vakcín se přitom podle v prosinci uniklého materiálu výrazně liší. Od zhruba 50 korun za vakcínu AstraZeneca, přes 300 korun za Pfizer až po necelých 400 korun za Modernu.

Z vyjádření mluvčí je ovšem patrné, že do ceny bude kromě očkovací látky započítaná i aplikace, za tu aktuálně platí lékařům pojišťovny fixní částku 267,52 korun.

Česká asociace pojišťoven, ale i například konkrétní Pojišťovna VZP, která se zaměřuje právě na pojištění cizinců, přitom uvedly, že budou klientům s komerčním zdravotním pojištěním očkování zpětně proplácet. „Platba za očkování bude muset být klientem uhrazena na místě a na základě žádosti bude očkování v celé výši proplaceno,“ stojí v dopise, který Pojišťovna VZP rozesílala klientům a Seznam Zprávy ho mají k dispozici.

Vládní zmocněnec pro informační technologie a digitalizaci Vladimír Dzurilla potvrzuje, že reálné je vpouštění samoplátců do registrace na přelomu května a června. Tedy v době, kdy by podle dřívějšího vyjádření ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) měla být registrace umožněna všem lidem nad 16 let.

Právě proto bude možnost zaplatit si očkování reálně zajímavá jen pro cizince žijící v Česku, protože ostatní klienti veřejného zdravotního pojištění budou mít v té době už pravděpodobně bezplatný přístup k vakcíně.

„Je to ještě celkem přijatelné, pokud se to bude dál protahovat, tak mi to přijde absurdní,“ komentuje předpokládaný datum otevření očkování pro samoplátce Magda Faltová, ředitelka Sdružení pro migraci a integraci.

Odhadem mohou registraci pro samoplátce využít nižší desítky tisíc lidi, kteří z různých důvodu nemají veřejné zdravotní pojištění, a platí si proto komerční pojistku.

Dzurilla ujišťuje, že samoplátci nebudou upřednostňování. Prioritou podle něj zůstává věk žadatele vztažený k vybranému očkovacímu místu. „Včera se nám přihlásili dva osmdesátiletí, to znamená, že ti jdou rovnou,“ dodal.

Samoplátci by měli za vakcínu platit až přímo na místě před očkováním, neuvažuje se o tom, že by se u registračního online formuláře vytvořila platební brána.

Reklama

Doporučované