Hlavní obsah

Problém pro desítky tisíc cizinců. Na očkování v Česku nemají nárok

Foto: oasisamuel, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Část cizinců žijících v Česku nemá nárok na očkování proti covidu-19. Platí si totiž komerční pojištění. Problém se týká desítek tisíc lidí, kteří se tak ocitají mimo systém.

Článek

Sedmdesátiletá žena, která se na stáří přestěhovala do České republiky z Brazílie za svým synem Marcusem Viníciusem Taveirou, už seděla v očkovacím centru připravená na to, že dostane injekci. Podle syna měla rameno potřené dezinfekcí, když doktory zastavil úředník, který přiběhl s tím, že překontroloval podklady a žena nemůže vakcínu dostat.

Důvodem je, že si platí komerční pojištění a vakcínu zatím v České republice může dostat jen ten, kdo má veřejné zdravotní pojištění – buď české, nebo ze zemí Evropské unie.

„Až bude možná také registrace pojištěnců komerčních produktů, je pojišťovna připravena na tuto skutečnost obratem reagovat a bude hradit očkování všem, kdo budou mít sjednáno komplexní zdravotní pojištění cizinců,“ vysvětluje Klára Bílá, mluvčí Pojišťovny VZP. Což je dceřinka známější VZP, která se mimo jiné zabývá právě zdravotním pojištěním pro cizince.

Podle mluvčí se o umožnění očkovat i klienty komerčních pojišťoven jednalo, zatím ale více informací sami nemají. Podobnou informaci zveřejnilo i Ministerstvo zdravotnictví. „Hledáme cesty, jak očkování zprostředkovat cizincům ze třetích zemí, kteří mají v České republice dlouhodobý pobyt, nejsou účastníky systému veřejného zdravotního pojištění a mají povinně uzavřeno komerční pojištění,“ informovalo ministerstvo v článku z poloviny dubna.

Termín dostali díky zmatkům

„Šli jsme domů. Co musíme udělat? Matce je sedmdesát let. Proč nemůže být očkovaná?“ nedokáže si situaci vysvětlit Marcus Vinícius Taveira. Sám žije v České republice už 14 let a má zde trvalý pobyt.

Taveira cítí jako nespravedlnost i to, že jeho matka má v Česku o trvalý pobyt zažádáno. „A aby mohla zažádat o trvalý pobyt, musí mít komerční pojištění. Platí to, bydlíme tady. Já tomu nerozumím,“ říká Brazilec.

Právě trvalý pobyt je jednou z podmínek, díky níž může cizinec v České republice získat přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění.

Pro svoji matku registraci na očkování Taveira vytelefonoval. Volal na linku 1221, na Ministerstvo zdravotnictví a opět na linku 1221. Na očkování se tak vlastně dostali omylem, a to díky tomu, že jednotliví operátoři sami neměli přesné informace a s registrací mu pomohli.

Problém pro desítky tisíc lidí

Reálně mohou podle odhadů odborníků v České republice žít nižší desítky tisíc lidí, kteří mají komerční zdravotní pojištění. A tedy problém s očkováním proti koronaviru. Jde nejčastěji o nově příchozí živnostníky, nebo právě rodinné příslušníky.

„Přesnější údaje se těžko zjišťují, jednak pojišťovny údaje nezveřejňují, a my se dostaneme k údajům jen o druhu pobytu,“ říká Magda Faltová, ředitelka Sdružení pro migraci a integraci. Dodává, že druh pobytu neodpovídá počtu lidí s komerčním pojištěním.

Na problém v úterý upozornil na sociální síti Twitter i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Když nepojištění cizinci ze systému očkování vypadnou, nebude zajištěna ochrana populace,“ argumentuje.

„Je poměrně velká skupina cizinců, která nemá přístup do veřejného zdravotního pojištění. Ale zároveň podle zákona o pobytu cizinců musí mít komerční zdravotní pojištění, které si platí a které často nepokrývá nutné léčebné zákroky. Je to dlouhodobý problém například u dětí, které potřebují závažnou operaci. Rodiny se kvůli tomu dostávají do velmi složité situace,“ upozorňuje Faltová. Očkování proti covidu tak podle ní není jediný zádrhel, se kterým se cizinci setkávají u komerčního očkování.

„Poukazuje to na negativa komerčního pojištění,“ myslí si podobně Lukáš Wimmer, ředitel Centra pro integraci cizinců.

Stejně tak problém registruje i Integrační centrum Praha. „Cizinci s komerčním pojištěním jsou v tomto ohledu v tuto chvíli mimo systém,“ konstatuje Michaela Neuhöferová z integračního centra.

Redakce Seznam Zpráv proto Ministerstvo zdravotnictví oslovila s dotazem, zda a kam se jednání posunula. Zatím bez reakce.

Reklama

Doporučované