Hlavní obsah

Data: Klíčové číslo kleslo pod stovku. Poprvé po osmi měsících

Foto: Seznam Zprávy

Nákaza covidem-19 v České republice ustupuje už třetí měsíc.

Reklama

Klíčový parametr klesl pod stovku. Podle dat ministerstva zdravotnictví přibylo v celé České republice za sedm dní 95 případů nákazy covidem-19 na 100 tisíc obyvatel.

Článek

Týdenní přírůstek nových případů nákazy covidem-19 neboli týdenní incidence de facto nahradil dřívější protiepidemický systém PES. Především na této metrice nyní záleží takzvané rozvolňovací balíčky, které vláda nenastavila podle časového harmonogramu, ale právě podle incidence.

Údaje za poslední měsíc ukazují pokles z dubnových zhruba 270 případů pod současných sto. Od vrcholu poslední vlny, který Česko sužoval v březnu, se číslo snížilo o více než 700 případů týdně na sto tisíc obyvatel.

Od podzimu loňského roku se incidence třikrát dostala nad 800 a pod stovku klesla poprvé za posledních osm měsíců. Ani rozvolňování před Vánoci se této hranici nepřiblížilo. Tehdy se metrika dostala nejníž zhruba na 240 případů, aby hned na Nový rok vystoupala na číslo 850.

Výpočet Seznam Zpráv, provedený na základě dostupných dat a populačních údajů Českého statistického úřadu, ukazuje ještě o něco nižší hodnotu, než uvádí Ústav zdravotnických informací a statistiky. Odchylka je ale jen zhruba v rámci tří jednotek.

Současná týdenní incidence v krajích ukazuje nejlepší situaci v Karlovarském a Královéhradeckém kraji. Pod sto případů na sto tisíc obyvatel se dostalo už osm krajů a těsně na hranici je devátý Jihomoravský kraj. Naopak blíže ke 150 než ke stovce jsou Jihočeský, Zlínský, Moravskoslezský kraj a Vysočina, kde je hodnota v tuto chvíli nejvyšší.

Pokles pod stovku otevírá podle nového systému rozvolňovací balíček s číslem tři. Zpřístupněny byly některé služby a zvyšuje se počet lidí, kteří se mohou účastnit svateb a pohřbů na 30 osob ve venkovních prostorech. Uvolnění avizoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček už předem minulý týden.

Dále také připustil, že 17. května by se mohly otevřít například zahrádky restaurací. Ty závisí na dalším balíčku s číslem čtyři, který je podmíněn poklesem incidence pod 75 případů. Do tohoto balíčku patří dále také například divadla, koncerty nebo venkovní sportování.

Reklama

Doporučované