Hlavní obsah

Záplavy a evakuace. Bouře v Karibiku zesílila na hurikán

Foto: Profimedia.cz

Hlavní město Portorika San Juan poté, co se územím prohnala bouře Isaias.

Reklama

Tropická bouře Isaias zesílila poblíž Baham na hurikán, informovalo o tom ve čtvrtek americké Národní středisko pro hurikány. Na svém kontě už má hned několik škod.

Článek

Bouře Isaias už způsobila výpadky elektřiny a záplavy v Portoriku a Dominikánské republice, informovala agentura AP. Dále se očekává, že bude během víkendu postupovat podél východního pobřeží Spojených států.

Varování před tímto hurikánem nyní platí zejména pro centrální a jihovýchodní části Baham. Hurikán je momentálně přibližně 100 kilometrů od ostrova Great Inagua a doprovází ho vítr o rychlosti až 130 kilometrů za hodinu.

V Portoriku a v Dominikánské republice živel ještě jako tropická bouře způsobil výpadky elektřiny, záplavy a menší sesuvy půdy. Některé portorikánské ulice se dokonce proměnily v řeky a bouře také vyvrátila několik stromů a sloupů elektrického a telefonního vedení.

Zasahovat museli v Portoriku také příslušníci Národní gardy, kteří pomáhali s evakuací. Před vodou jimi bylo zachráněno nejméně 35 lidí, z nichž dva byli teprve novorozenci. V tamním městě Rincón se pak také pohřešuje jedna osoba, podle ABC News jde o ženu, kterou smetla povodňová vlna z mostu.

Přes Bahamy by se měl hurikán přehnat v průběhu pátku a soboty, zároveň by se měl přiblížit i k Floridě. V částech souostroví jsou přitom ještě stále patrné stopy po loňském ničivém hurikánu Dorian. Ten si vyžádal několik desítek lidských životů, zpustošil rozsáhlé oblasti a mnoho lidí připravil o veškerý majetek.

Stephen Russel, ředitel bahamské agentury pro nouzové řízení, sdělil, že zatím nejsou žádné plány na evakuaci lidí na území státu. Ovšem naléhal na ty, kteří žijí v nízko položených oblastech, aby vyhledali útočiště jinde, informuje agentura AP. Množství srážek, které s sebou má hurikán Isaias přinést, by podle odhadů mohlo dosahovat až 20 centimetrů.

Premiér Baham Hubert Minnis se kromě blížícího se hurikánu ale obává také koronaviru, který se na území šíří. Země dosud zaznamenala více než 500 potvrzených případů nákazy a 14 úmrtí, jak informují data z Univerzity Johnse Hopkinse.

Po prudkém a náhlém nárůstu pozitivních testů se tamní vláda rozhodla zakázat vstup do země americkým turistům. Zároveň apeluje zejména na mladší bahamské obyvatelstvo či návštěvníky z jiných zemí, aby se vyvarovali jak „covid večírkům“, tak i těm hurikánovým, k jejichž konání by vzhledem k situaci mohlo dojít.

Reklama

Doporučované