Hlavní obsah

Záplavy a sesuvy půdy sužují jižní a jihovýchodní Asii, přes sto mrtvých

Záplavy a sesuvy půdy sužují jižní a jihovýchodní Asii, desítky mrtvých.Video: Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Při záplavách a sesuvech půdy na jihu a západě Indie od čtvrtka zahynulo více než 100 lidí, další statisíce jich musely opustit své domovy. S odvoláním na indické úřady to uvedla agentura AFP. Bleskové záplavy a sesuvy jsou důsledkem monzunových dešťů, na jihu země by měly srážky v příštích dnech ještě nabrat na intenzitě.

Článek

Zřejmě nejhorší je situace v jihoindickém svazovém státě Kérala, kde policie od čtvrtka potvrdila 48 obětí. Asi 125 000 lidí tam muselo odejít ze svých domovů do provizorního ubytování. Vláda nařídila armádě, aby do oblasti vyslala jednotky a začala letecky zásobovat odříznuté vesnice.

Úřady státu Kérala oznámily, že za poslední dva dny se tam objevilo zhruba 80 sesuvů půdy. Kvůli pokračujícím dešťům a špatnému počasí je v sedmi ze 14 okresů tohoto indického státu v platnosti vysoký stupeň nebezpečí. Hlavní kéralské letiště v pobřežním městě Kóčin je už od pátku mimo provoz.

V sousedním státě Karnátaka zahynulo nejméně 24 lidí a na 235 000 se jich musí přesouvat do bezpečnějších míst, uvedla indická zpravodajská agentura PTI. Devět lidí se tam pohřešuje.

„Déšť se v regionu uklidnil a my se domníváme, že voda začne brzy opadat. Výrazně zasažena byla některá místa na severu Karnátaky a některé pobřežní oblasti," popsal agentuře AFP situaci pracovník národního úřadu pro zvládání živelných pohrom.

Přívalové deště trápí také západoindické státy Gudžarát a Maháráštra. V tom prvním už v důsledku extrémního počasí zahynulo osm lidí, ve druhém nejméně 27.

Monzunové deště trápí jih Asie každoročně zhruba od června do září a způsobují tam záplavy. Loni zasáhly stát Kérala nejsilnější monzuny za desítky let, vyžádaly si přes 400 obětí a více než milion lidí nechaly bez střechy nad hlavou. O rok dříve zemřelo při monzunových záplavách v Bangladéši, Indii, Nepálu a Pákistánu přes 1300 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované