Hlavní obsah

Zapomenuté hvězdy: Čím se dnes živí syn Forresta Gumpa?

Haley Joel Osment se proslavil rolí ve filmu Šestý smysl. Kde je mu konec?Video: Kristýna Gregorová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Haley Joel Osment se narodil v Los Angeles – zjevně nejlepším místě pro start herecké kariéry. A protože i jeho otec hrál, malý Haley si před kamery stoupl poprvé už ve čtyřech letech. Šlo o natáčení reklamy. Pak už jeho kariéra dětského herce vzala rychlý spád.

Článek

V roce 1994 dostal malou roli ve filmu Forrest Gump, kde si zahrál syna hlavního hrdiny. Právě tato minirole mu nastartovala kariéru.

S filmy i s dalšími reklamami se roztrhl pytel. Nabídky přicházely ze všech stran a už v tomto věku si prý chlapec, kterého si všichni pamatují kvůli roztomilému kukuči, vybíral role sám.

Zlom přišel s filmem Šestý smysl, kde Haley exceloval. Drama o malém chlapci, který vidí duchy a pomáhá mu psycholog v podání Bruce Willise, Osmenta vynesl do hvězdných výšin. Za roli byl nominován na Oscara, tleskal mu sál plný hollywoodských hvěz­d.

Dalším úspěšným snímkem byl film Pošli to dál, kde si zahrál po boku Helen Huntové a Kevina Spaceyho. Příběh vypráví o učiteli, který zadá žákům zvláštní úkol. Mají vymyslet způsob, jak změnit svět kolem sebe. Po dlouhém vymýšlení Trevor najde takový, který by mohl skutečně fungovat. Když pro někoho něco uděláte, on místo díků udělá další dobrý skutek.

V roce 2001, kdy šel do kin film Stevena Spielberga A. I. Umělá inteligence, kde hrál opuštěného androida, se Osment stal nejmladším držitelem filmové ceny MTV.

Vypadalo to, že má našlápnuto zařadit se mezi herecké legendy, jenže najednou začala jeho kariéra upadat. Herec začal rebelovat a vše vyvrcholilo tím, když opilý narazil autem do sloupu. Velkým štěstím bylo, že nikoho nezranil, ale sám si zlomil žebro. Následovalo zatčení za jízdu pod vlivem alkoholu a držení drog. Soud mu v té době nařídil veřejně prospěšné práce. Aby nemusel do vězení, podstoupil protialkoholní léč­bu.

Dnes herce málokdo poznává. Z roztomilého hubeňoura je lehce zavalitý třicátník, a i když se herec srovnal a zase začíná hrát, lidé v něm prý pořád hledají toho malého kluka. „Mají vytvořenou určitou představu, která vychází z filmů, v nichž jsem měl čest hrát, a které viděli lidé po celém světě. Stále mě to udivuje. Ale asi by bylo chybou pokusit se zničit ten jejich obraz. Jsem na tyto filmy hrdý,“ řekl v rozhovoru pro pořad Access Hollywood.

V letošním roce si herec zahrál hned ve dvou filmech. A právě teď se dokončuje snímek Ďábel má jméno, který vstoupí do kin v příštím roce. Tak snad už má Haley to nejhorší za sebou.

Reklama

Související témata:

Doporučované