Hlavní obsah

Záporák hrdinou, tající Aljaška a poklad z moře

Den očima Petra Juny.Video: Petr Juna, Seznam Zprávy

 

Reklama

Události 9. srpna vybral Petr Juna.

Článek

Záporák na plátně, hrdina ve skutečném světě

Herec Danny Trejo známý svými rolemi padouchů v hollywoodských blockbusterech pomohl vysvobodit dítě z převráceného auta. Trejo byl jako první u nehody, jež skončila převráceným vozem, ve kterém byl zaseknutý chlapec. Vlezl proto do vraku a s pomocí další svědkyně bouračky caparta vysvobodil.

Aljaška má nejméně ledu v historii

Poprvé v historii se také stalo, že některé části území jsou zcela bez ledu. Jde také o rekordní tání pro srpen, podobný úbytek se na Aljašce v tomto měsíci ještě nestal.

Zbývá už jen jediný rekord – přesvědčit všechny, kdo globální oteplování zlehčují a útočí na aktivisty, že situace je opravdu vážná.

Vědec nasadil zcela nový rozměr trvanlivosti ingrediencí

Seamus Blackley se rozhodl pro neobvyklý archeologický pokus. Ve spolupráci s harvardským muzeem se dostal k 4 a půl tisíce let starým kvasinkám, které se používaly ve starověkém Egyptě. Z těch poté doma upekl chleba, aby zjistil, jak asi chutnalo jídlo dříve. Zajímavé také je, že se mu pravděpodobně povedlo pečivo vytvořit bez evropských dotací.

Poklad z moře objevili Novozélanďané žijící poblíž pláže

Poseidon je totiž obdaroval devatenácti balíčky úhledně zabaleného kokainu neznámého původu. Ten by měl na černém trhu cenu okolo dvou milionů dolarů, neboli přes 46 milionů korun. Nález byl ihned předán policii, která nyní pátrá, jestli moře neukrývá další podobné dárky. Pokud bude mít některý z velkých řetězců novozélandský týden, doporučujeme nakupovat opatrně.

Na trh s alkoholem brzy přibude nová příchuť vodky

Úspěch seriálu Černobyl zjevně pokračuje i poté, co minisérie skončila. Tým vědců z Velké Británie a Ukrajiny totiž vytvořil vodku destilovanou z žita, které vyrostlo v radiační zóně po vybuchlé elektrárně, a vodu získali tamtéž. Název je výmluvný – Atomik Vodka. Tři čtvrtiny z výdělku autoři slibují věnovat lidem, kteří v oblasti stále žijí, nejdříve však musí prorazit na trhu ovládaném neozářenými nápoji.

Reklama

Doporučované