Hlavní obsah

Zastavme globální oteplování, vyzývá největší pohlednice na světě. Leží pod tajícím ledovcem

Největší pohlednice na světě vyzývá k zastavení globálního oteplování.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Podle glaciologů by ledovec, který je viditelný z vesmíru, mohl do roku 2100 zcela roztát.

Článek

U paty největšího alpského ledovce Aletschgletscher vznikla obří pohlednice, jejíž tvůrci chtějí poukázat na velmi rychlé odtávání této ledové masy a na oteplování klimatu obecně. Pohlednice sestavená ze 125 tisíc lístků obsahujících výzvy k ochraně klimatu vznikla u paty ledovce, v sedle Jungfraujoch v Bernských Alpách. Agentura Reuters napsala s odkazem na vědce, že Aletschgletscher ročně odtává po 12 metrech.

Organizátoři akce tvrdí, že byla vytvořena pohlednice rekordních rozměrů, a ochránci životního prostředí doufají, že to pomůže přesvědčit další mladé lidi připojit se ke snaze dostát úmluvám o udržení zvyšování teploty na přijatelné úrovni.

„Surovinou” obřího pohledu byly poštovní pohlednice zaslané z celého světa. Na sněhu, ve výšce 3400 metrů nad mořem, z nich vznikl koberec vzkazů s mottem: Zastavte globální oteplování. Na ploše je vidět také heslo My jsme budoucnost, dejte nám šanci, a rovněž #1,5 stupňů Celsia, což je odkaz na říjnovou zprávu OSN. Podle ní se vědci shodují, že cíl udržet oteplování na hranici 1,5 stupně Celsia bude vyžadovat rychlé a dalekosáhlé změny ve způsobu využívání energií.

Glaciologové z univerzity v Curychu se domnívají, že Aletschgletscher, který je viditelný z vesmíru, by mohl do roku 2100 zcela roztát. Ještě sice měří 23 kilometrů, avšak od roku 1870 ustoupil o tři kilometry a rychlost odtávání se zvyšuje.

Ledovec odhaluje stále nové úseky půdy pod sebou, což v roce 2012 umožnilo najít těla tří horolezců pohřešovaných 90 let.

Současný stav je pravým opakem situace zachycené švýcarskými historiky v roce 1678. Tehdy se obyvatelé údolí pod ledovcem modlili ve Vatikánu, aby se ledovec přestal rozšiřovat, protože se jím cítili být ohroženi.

Reklama

Doporučované