Hlavní obsah

Vědci měřili tání ledovců. Jeden se jim rozlomil přímo před očima

Vědci natočili odlomení obrovského kusu ledovce v Grónsku.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Podle vědců zvyšování mořské hladiny přináší také silnější a nebezpečnější bouře, které hrozí čím dál ničivějšími záplavami.

Článek

Vědcům z NASA se v rámci projektu na výzkum tání ledovců v Grónsku povedlo zachytit rozlomení obrovského ledovce. Odlomený kus byl pět kilometrů široký a téměř jeden kilometr hluboký. Projekt, který má zkratku OMG, je zaměřen na výzkum toho, jak kvůli oteplování oceánů dochází ke spodnímu tání ledovců. Výsledky výzkumu by pak měly napovědět, jak rychle bude stoupat hladina moří.

Vědci dlouhodobě měřili tání ledovců pouze shora, vlivem otepleného vzduchu, nyní se jejich propočty ohledně stoupání mořské hladiny podle Reuters zpřesní, kvůli údajům ze spodního tání. Zvyšující se mořská a oceánská hladina je nebezpečím pro níže položená města a ostrovy. Vědci se tak snaží propočítat stoupání hladiny oceánů, aby dokázali predikovat jejich možné zatopení.

Poznatky ze studia grónských ledovců chtějí aplikovat i na ledovce v Antarktidě, kde je největší ledovcová plocha na Zemi. Zatímco se ledovce v Grónsku nachází hlavně nad hladinou, v Antarktidě je to naopak. Tající led v Grónsku každoročně zvedá hladinu všech oceánů o necelý centimetr, podle NASA jde o nejrychleji tající oblast.

Mezivládní panel pro změny klimatu v části své práce uvádí, že podle výzkumů by měla hladina moří do roku 2100 stoupnout v rozmezí 33 centimetrů až 1,3 metru. Jde o výrazný nárůst od jejich poslední předpovědi z roku 2013,  ve které bylo uváděno zvýšení mezi 28 a 98 centimetry.

Podle výzkumu by se tak například plánované zabezpečení Londýna před zvýšením mořské hladiny o 90 centimetrů do roku 2100 muselo změnit na zajištění města proti téměř třímetrovému nárůstu hladiny. Podle studie vědců ze Spojených států z roku 2017, již počítali se zvýšením hladiny o 50 centimetrů, budou do roku 2100 zatopena místa, na kterých nyní žije více než 150 milionů lidí.

Jak tomu zabránit?

Podle vědců z mezivládního panelu pro změny klimatu s sebou zvyšování mořské hladiny přináší také silnější a nebezpečnější bouře, které hrozí čím dál ničivějšími záplavami. Od zpřesnění svých výpočtů si slibují šetrnější chování vlád a průmyslníků k životnímu prostředí a přesvědčení skeptiků ohledně existence globálního oteplování.

„Veřejnost, zejména ta, která je pod vlivem nevědeckých pohledů, si bohužel naši nejistotu ve výpočtech vyloží, že nevíme, co děláme,“ řekl Reuters Tad Pfeffer, profesor na Coloradské univerzitě a jeden z bývalých autorů mezivládního panelu pro změny klimatu.

Reklama

Související témata:

Doporučované