Hlavní obsah

Z ledovce se utrhla obří kra, vědci nic takového neviděli od 90. let

Vzácný jev v Chile: z ledovce se utrhla velká kraVideo: AP

 

Reklama

Z velkého ledovce zvaného Grey Glacier v Chile se utrhl velký kus ledu. Uvedly to chilské úřady s tím, že zatím není jasné, proč k uvolnění došlo. Podle vědců je to ale výjimečný jev, který zaznamenali naposledy v 90. letech.

Článek

Z takzvaného „Šedého ledovce” (Grey Glacier) v Chile se utrhla velká kra. Národní chilská organizace lesního hospodářství (CONAF) zveřejnila fotografie modrobílé masy ledu, která měří 350 metrů na délku a 380 metrů na šířku.

Ledovec se volně plavil po vodách laguny kousek od jižního konce jihoamerického kontinentu.

Místní zástupci národního parku Torres del Paine, kde se „Šedý ledovec” nachází, uvedli, že podobné tříštění ledovce je vzácné a naposledy k němu došlo v 90. letech minulého století.

Glaciolog Ricardo Jaña z chilského antarktického institutu, který se zabývá studiem ledovců, si myslí, že Grey Glacier dosáhl mnohem větších rozměrů, než se očekávalo, a proto se od něj nyní začínají odlamovat kry. „Tohle je situace, kterou jsme očekávali. Ale je pozoruhodné, že se jedná o takový ledovec s tak obrovskými rozměry,” uvedl Jaña.

Národní park Torres del Paine je jedno z nejoblíbenějších turistických míst v Chile. Ročně ho navštíví přes 100 tisíc lidí. Je zařazený na seznam biosférických rezervací UNESCO.

„Šedý ledovec” leží v oblasti zvané Jihopatagonské ledovcové pole. Před rozdělením na dvě poloviny byla jeho celková šířka 6 kilometrů.

Reklama

Související témata:

Doporučované