Hlavní obsah

Zatímco prezident navrhuje zrušit uznání Kosova, čeští ministři rozvíjejí během státní návštěvy Srbska možnou spolupráci

Foto: twitter.com/KarelHavlicek_

Česká delegace na státní návštěvě v Srbsku.

Reklama

Při příležitosti státní návštěvy v Srbsku doprovázejí prezidenta Miloše Zemana také čtyři čeští ministři, kteří jednají se svými protějšky. Vyjednávají možnosti užší spolupráce, například v oblasti obrany.

Článek

Česká republika bude moci úžeji spolupracovat se Srbskem v oblasti obrany. Příslušnou dohodu ve středu v Bělehradě podepsal ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) se svým srbským protějškem Aleksandarem Vulinem. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) zároveň podepsal se srbským ministrem Nenadem Popovićem memorandum o spolupráci v oblasti inovací, umělé inteligence a robotiky.

Dohoda o obranné kooperaci například vymezuje oblasti možné vojensko-technické spolupráce, třeba ve zbraňových a obranných technologiích, vojenském vzdělávání, výcviku a zdravotnictví. Srbsko se může tradičně, podobně jako Česko, pochlubit rozsáhlým obranným průmyslem.

Dohodu na konci srpna schválila česká vláda. Podle ministerstva obrany má vytvořit předpoklady pro další rozvoj obranné spolupráce Česka a Srbska. Obě země mají podobné ujednání z roku 2005. Česká republika ho ale tehdy uzavřela s federativním státem Srbsko a Černá Hora, který o rok později zanikl.

Dokumenty byly podepsány po setkání Zemana se srbskou hlavou státu Aleksandarem Vučićem a po jednání národních delegací.

Havlíček se v Bělehradě postupně setkal se čtyřmi ministry, kteří mají ve své gesci energetiku, průmysl, technologie a stavebnictví. Jednal například o možné dodávce 130 tramvají pro Bělehrad. ČTK řekl, že část zakázky by se týkala modernizace starých tramvají a část dodávky nových vozů. Z jednání podle něj vyplývá, že česká nabídka je favoritem zakázky.

Další investicí, kterou politici probírali, je plán společnosti Sebre, která chce v Bělehradě oživit místní filmové ateliéry. Současně v jejich okolí kupuje pozemky, na kterých chce postavit moderní sídliště s vilovou čtvrtí. O projektu se podle Havlíčka mluvilo i na úrovni prezidentů a při schůzce Zemana s premiérkou Anou Brnabićovou. „Získali jsme vysoký stupeň podpory, myslím, že ta firma má šanci to zrealizovat,“ dodal.

Ministr dopravy Vladimír Kremlík jednal se svou resortní kolegyní Zoranou Mihailovičovou o zkušenostech z výstavby dopravní infrastruktury; Srbsko je schopno získat pravomocné povolení do roka až dvou od rozhodnutí o stavbě. V Česku to je podle Kremlíka 13 let. Mluvili také o vysokorychlostních železničních tratích.

S ministryní jednal také o kanálu Dunaj-Odra-Labe, který podporuje Zeman. Podle Kremlíka je již dokončen materiál pro jednání vlády, který obsahuje tři možné varianty dalšího postupu. Jakou z nich kolegům doporučí, se chce ministr rozhodnout v nejbližší době. Otázkou podle něj je, zda zachovat územní rezervu pro toto dílo, zrušit ji, nebo ji ponechat v jiné podobě.

Ministr vnitra Jan Hamáček přijel do Srbska s cílem jednat o českém policejním kontingentu, který v zemi slouží, a o policejní spolupráci do budoucna.

Reklama

Doporučované