Hlavní obsah

Zátopek z bronzu. Kopřivnice postaví sochu slavnému rodákovi

Foto: wikimedia

Bronzovou sochu pro Kopřivnici by měl vytvořit chrudimský akademický sochař Jaroslav Brož, z jehož ateliéru vyšla i známá Zátopkova socha v olympijském muzeu v Lausanne.

Reklama

Kopřivnice postaví sochu Emilu Zátopkovi. Legendární běžec a čtyřnásobný olympijský vítěz se bronzové podobizny ve svém rodném městě dočká v září roku 2022 během oslav 100. výročí jeho narození.

Článek

O plánu postavit bronzovou skulpturu nyní velkou většinou hlasů rozhodli zastupitelé města.

Zatímco samotný plán sochu postavit získal mezi kopřivnickými komunálními politiky širokou podporu, na tom, kde by měla stát, zatím shoda nepanuje. Část zastupitelů prosazuje umístění sochy do samotného centra města, další by ji raději viděli v prostoru před Lašským muzeem, které se má proměnit v muzeum rodáků s novou expozicí Emila a Dany Zátopkových.

„Jsem ráda, že jsme se shodli na tom, že si chceme důstojně připomenout výročí Emila Zátopka. Proces pořízení sochy tomuto našemu významnému rodákovi jsme zahájili. Diskuzi o tom, kde konkrétně bude stát, můžeme ještě vést a rozhodně do ní bude mít možnost promluvit i veřejnost,“ uvedla Dagmar Rysová, místostarostka Kopřivnice, která za radu města záměr předkládala.

Foto: wikimedia

Pořízení uměleckého díla připomínajícího světově proslulého olympionika přijde na zhruba půl druhého milionu korun.

Bronzovou sochu by pro Kopřivnici měl vytvořit chrudimský akademický sochař Jaroslav Brož, z jehož ateliéru vyšla i známá Zátopkova socha v olympijském muzeu v Lausanne. Předběžný návrh počítá s tím, že by Zátopkova socha byla umístěná na zhruba 4 metry dlouhé a 80 centimetrů široké vyvýšené „trati“.

Pořízení uměleckého díla připomínajícího světově proslulého olympionika přijde na zhruba půl druhého milionu korun. Na financování se budou mít možnost podílet nejen Kopřivničané, ale všichni fanoušci Emila Zátopka. Společně s letošním ročníkem Běhu rodným krajem Emila Zátopka totiž odstartuje i dvouletá veřejná sbírka.

Časový harmonogram počítá s tím, že ještě letos bude mít město k dispozici model sochy, v roce 2021 bude zhotoven finální odlitek a v roce 2022 v rámci oslav Zátopkova výročí bude socha v Kopřivnici odhalena.

Společně se stavbou sochy dali komunální politici zelenou také plánu na přesun a proměnu muzejní expozice manželů Zátopkových. Nově koncipovaná expozice se má přesunout z prostor Technického muzea Tatry do zdejšího Lašského muzea, které se má postupně proměnit v muzeum kopřivnických rodáků.

Reklama

Doporučované