Hlavní obsah

Hospody bez cigaret. Šance je půl na půl, říká před pátečním rozhodnutím bojovník proti kouření

Boris Šťastný o šancích protikuřáckého zákona a o tom, proč bojuje proti tabáku.

 

Reklama

V pátek se chystají poslanci na reparát s protikuřáckým zákonem. Podle bývalého zdravotnického experta ODS a bojovníka proti kouření Borise Šťastného by normu zákonodárci mohli schválit.

Článek

Úplný zákaz kouření v restauracích, barech, vinárnách nebo kavárnách - tak budou vypadat pravidla od poloviny příštího roku, pokud zákon projde.

„Mnoho politiků i komentátorů říká, že projde, ale já si nejsem úplně jist," říká exposlanec a někdejší odborník ODS na zdravotnictví Boris Šťastný.

Právě on stojí za aktuálně platnou podobou zákona proti kouření, kterou by mohli v pátek poslanci zpřísnit.

„Posledně jsem tomu dával tak deset procent, teď dávám padesát,” dodává Šťastný s odkazem na květnové hlasování ve Sněmovně. Tehdy norma o zákazu kouření v hospodách spadla pod stůl kvůli chybějícím hlasům poslanců z hnutí ANO. Nelíbil se jim přijatý pozměňovací návrh Marka Bendy (ODS), díky kterému by v restauracích mohly vzniknout kuřárny.

Mluví do toho každý

„Podle Šťastného budoucnost přinese efektivnější možnosti jak snížit negativní dopady kouření tabáku.„Trend do budoucna, a tabákové firmy to pochopily, bude v odklonu od tabáku, čili spalování tabáku směrem k vstřebávání nikotinu nějakým jiným způsobem.”

Nové krabičky cigaret: Ženám vadí fotky dětí, mužům zdevastované orgány.

Tabáková lobby, o které poslanci často mluví, tak prý zdaleka není hlavním důvodem toho, proč se protikuřácké zákony prosazují složitě. Problém je podle Šťastného spíš v tom, že kouření je téma, u kterého se těžko hledá shoda.

„Každý z politiků, kteří se jím zabývají, nebo každý zákonodárce, který sedí ve Sněmovně, si myslí, že tomu problému natolik rozumí. Že si myslí, že k tomu má co říct. Velmi podobné je to třeba se zákony, které regulují dopravní předpisy.”

Levnější nealko

Nový zákon by kromě úplného zákazu kouření také přinesl do hospod povinnost nabízet jeden nealkoholický nápoj levnější než ten s alkoholem. A kontroverzní Bendova úprava se nakonec do finální verze návrhu nedostala.

Šťastný by ale s Bendovou variantou problém neměl. „Když může být kuřárna bez obsluhy na letišti, na nádraží, proč by nemohla být v restauraci. To já jako jeden z největších bojovníků za ochranu nekuřáků v této zemi říkám, že proti tomu asi nemá cenu nějak vystupovat.”

Reklama

Doporučované