Hlavní obsah
Online

Závod s časem v thajské jeskyni. Těžký monzunový déšť dorazí už v neděli

Záchranáři navrtávají stěny jeskyně, aby odtud dostali vodu.Video: Marek Martinovský, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Záchranáři, kteří se pokouší dostat z jeskyně 12 chlapců a jejich trenéra, zatím počítají se třemi variantami. Odčerpávají vodu, hledají úplně novou cestu i připravují chlapce na možnost, že poplavou pod vodou.

Článek

Devět dnů trvalo, než se vůbec někdo k chlapcům dostal. Postupně jim potápěči, záchranáři a lékaři dopravili skze zaplavené tunely a šachty jídlo, léky, světlo či termoizolační fólie. Snaží se také dovnitř do jeskyně zavést optické kabely, aby s chlapci bylo možné komunikovat.

Hlavní otázky a odpovědi o uvězněných fotbalistech:

Video: Eliška Kolomazníková, Reuters

Z jeskyně je stále čerpadly odváděna voda, jejich výkon ale nestačí. Hladina vody zatím klesá zhruba o jeden centimetr za hodinu, na konci týdne se ale očekávají silné deště, které hladinu vody v jeskyni opět zvednou.

  • Fotbalové legendy vyjádřily podporu uvázlým fotbalistům

    Bývalý člen fotbalového týmu Real Madrid a brazilská fotbalová legenda Ronaldo při rozhovoru pro server CNN řekl, že uvěznění chlapců v jeskyni je strašlivou zprávou. Dále řekl, že fotbalový svět doufá, že záchranáři najdou způsob, jak chlapce z jeskyně vysvobodit.

    Rakouský fotbalista Christian Fuchs měl chlapcům poslat videozprávu, ve které říkal, že pozorně sleduje průběh záchranných operací, všem přeje hodně štěstí a chlapcům i jejich trenérovi, aby byli silní. 

  • Chlapci údajně slyšeli kokrhání, psí štěkot a hrající si děti

    Chlapci řekli, že v jeskyni slyšeli kohoutí kokrhání, štěkot psa a hrající si děti. Záchranáři se proto snaží na povrchu jeskyně najít šachtu, která by k nim vedla. Odborníci se domnívají, že by mohlo jít o halucinace, přesto se nevzdávají naděje na reálnost zvuků.

    Záchranáři už se nesnaží provrtat do jeskyně díru, aby vytvořili novou šachtu, protože se kámen začal drolit. Zaměřili se proto na hledání existující šachty. Guvernér Narongsak Osottanakorn řekl serveru CNN, že hledání cesty k chlapcům ze shora se věnuje okolo dvaceti až třiceti skupin.

  • Uvěznění chlapci i jejich trenér jsou podvyživení, na únik dnes nemají síly

    Z lékařského vyšetření 12 chlapců a jejich fotbalového trenéra vyplývá, že vzhledem k podvýživě a vyčerpání je příliš nebezpečné pokusit se je z jeskyně vyprostit už ve čtvrtek. Pro CNN to potvrdil zdroj z thajského námořnictva.

    To dnes také začalo pumpovat do jeskyně kyslík. Další lékařská zpráva také upřesnila, že dva chlapci a trenér trpí vyčerpáním z podvýživy.

  • Předpověď počasí: Monzun dorazí v neděli

    Nová předpověď počasí říká, že „těžké monzunové deště” přijdou v neděli. Guvernér Narongsak Osotthanakorn prohlásil, že teď záchranáři a úřady „závodí proti vodě”.

    „Počítáme, kolik času ještě máme, než dorazí déšť. Spíše kolik máme hodin než dnů,” uvedl.

    Jeskynní komplex Tham Luang, kde jsou chlapci uvězněni, bývá pravidelně zaplaven během období dešťů až do září nebo října. To by znamenalo návrat k variantě, že chlapci zůstanou uvězněni několik měsíců.

  • Jedou stovky čerpadel, hladina klesá o 1,5 centimetru za hodinu

    V provozu jsou současně stovky čerpadel, hladiny vody v kritickém zatopeném místě klesá rychlostí centimetr a půl za hodinu. Od středy poklesla o 40 centimetrů. Monzunové deště, které by opětovně zaplnily jeskyně, mají udeřit v sobotu. Thajské úřady si nechávají aktualizovat předpověď počasí každou hodinu.

    „Je potřeba odčerpat dalších 90, pak budou moci proplavat ven jen v záchranných vestách,” citovala BBC potápěče Bena Reymenantse, který u záchranných akcí asistuje.

  • Kritická místa cesty: plavat se musí i proti proudu

    Zkušení potápěči a zahraniční experti stále považují za nejvíce riskantní variantu, aby chlapci z jeskyně vyplavali, v některých úsecích pod vodou, v potápěčském vybavení.

    V jednom úseku nejde plavat se vzduchovou lahví, kterou musí potápěč tlačit před sebou, na dalších místech se plave proti proudu, zaplavená cesta se klikatí. Na kritických místech se úzká chodba neustále zanáší.

  • Jeskyně číslo 3 zůstává zatopena téměř po střechu

    Záchranáři oznámili, že se jim podařilo zprůchodnit dvě ze tří velkých jeskyní, které jsou na čtyřkilometrové cestě od vchodu do podzemního komplexu k chlapcům. Třetí zatím zůstává zcela zatopena a bez potápěčského vybavení není možné ji překonat (odtud je to k místu, kde se hoši ukrývají, zhruba 2,5 kilometru).

    Boj o volnou cestu ven vstupuje do další fáze.

  • Lékaři se nabídli, že s hochy zůstanou v jeskyni

    Zvažuje se, jak dlouho budou záchranáři v jeskyni - kvůli blížícímu se dešti je bude nutné z místa evakuovat. Dva lékaři z týmu potápěčů thajského námořnictva se dobrovolně přihlásili, že zůstanou s chlapci uvnitř po celou dobu záchranných operací, tedy možná až do poloviny října, kdy končívá období dešťů a voda přirozeně opadne.

  • Záběr z místa: před vchodem do jeskyně

    Foto: AP, AP

    Situace několik desítek metrů od vchodu do jeskynního systému, kde jsou uvězněni mladí fotbalisté a jejich trenér.

  • Tři plány, jak zachránit chlapce

    Plán číslo 1: naučit chlapce se potápět, aby mohli v doprovodu zkušených potápěčů vyplout z jeskyně. Na tomto plánu se už začalo pracovat.

    Plán číslo 2: vypustit vodu z jeskynního systému tak, aby děti mohly vyjít ven jen s pomocí záchranných vest, klidně po pás ve vodě, ale nemusely by se potopit. I na této variantě se pracuje, ale je velmi, velmi pomalá. Hladina vody v jeskyni klesla téměř o polovinu, některá dříve zatopená místa už je možné projít.

    Plán číslo 3: najít do jeskyně jiný vchod seshora. Guvernér oblasti ale už dříve vyloučil možnost, že by se k chlapcům provrtali, protože se děti nacházejí v rozmezí 800 metrů až 1 km pod povrchem.

  • Emotivní vzkaz chilského horníka, který byl pod zemí 69 dní

    Mario Sepulveda zůstal v roce 2010 v zavaleném chilském dole. Osvobodili ho po 69 dnech pod zemí. Nyní poslal do Thajska vzkaz pro chlapce a jejich rodiny. Podívejte se ve videu.

    Vzkaz Maria Sepulvedy.Video: Marek Martinovský, Reuters

  • Bahno a velké teplo

    Záchranné týmy pracují v extrémních podmínkách: je více než 30 °C, velké vlhko, všude bahno ve vrstvách až několik centimetrů. Spěchají, protože vědí, že monzunové deště záchranu chlapců ztíží, píše zpravodaj BBC.

  • Závod s časem - blíží se monzunový déšť

    Záchranáři v Thajsku mluví otevřeně o závodu s časem proti počasí. Za několik dní dorazí silné deště. Očekává se, že zvednou hladinu vody v jeskyních. Mohou ohrozit i oblast, kam se chlapci ukryli, tedy zhruba čtyři kilometry od vchodu do jeskynního systému.

    Oblast Chiang Rai, kde jeskyně leží, za posledních několik dní zažila několik výjimečných dnů suchého počasí.

  • Mapa: kde je jeskyně Tham Luang

    Thajsko na mapě a kde přesně leží jeskyně, kde zůstávají hoši se svým trenérem.Video: Seznam Zprávy

  • Komplikovaná akce i pro zkušené profesionály

    „Voda má velkou sílu a prostor je úzký. Na záchranu těch dětí je potřeba mnoho lidí,“ řekl novinářům vicepremiér Pravit Vongsuvan. Chlapci jsou na vyvýšeném místě asi čtyři kilometry od ústí jeskyně. Zkušeným potápěčům trvalo zdolání náročného úseku tři hodiny.

  • První potápěčské lekce

    První potápěčské lekce se podle místního guvernéra konaly na suchu a ke skutečným ponorům se chlapci dostanou až později. Prozatím nacvičovali dýchání v potápěčských maskách. Podle dřívějších zpráv chlapci neumějí plavat.

  • Rodiče děkují trenérovi dětí

    Před zatopenou jeskyní stále čekají příbuzní uvězněných chlapců. Záchranáři zatím každý den pořídili nové video zevnitř jeskyně. Rodiče na dálku děkují jejich 25letému trenérovi. „Je vidět, že se o chlapce postaral, dostal je do bezpečí, děkuji mu z celého srdce,“ citovala zahraniční média jednu z matek.

Reklama

Hlavní zprávy