Hlavní obsah

Ne všude budeme vítáni. Karvinou měli zavřít, říká expert na cestování

Hostem speciální Výzvy byl Jan Papež.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Pro tři státy jsou aktuálně čeští turisté rizikoví. Jsou na řadě i další země? Je dobrý nápad teď vůbec plánovat dovolenou? Odpovídal místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Článek

Ve světě i v České republice dál přibývají počty nakažených. Česko se kvůli přibývajícím případům covid-19 stalo rizikovým pro tři evropské země. Vedle Lotyšska a Estonska budou Češi muset předložit negativní test i na Kypru.

Slovinsko, které v pátek jako první přeřadilo Českou republiku ze zeleného seznamu zemí s nízkým rizikem koronavirové nákazy na žlutý seznam představující vyšší riziko, v pondělí oznámilo, že svůj krok bere zpět. Od úterý 7. července vrací Česko - s výjimkou Moravskoslezského kraje - na seznam bezpečných zemí, jejichž obyvatelé se nemusí prokazovat negativním testem na koronavirus.

Naplánovat si v této době zahraniční dovolenou tak není vůbec jednoduché. Kdy a jak vůbec dovolenou plánovat? Jak omezit riziko, že po návratu bude nutné jít do karantény? Kolik Čechů už za hranice vyrazilo? To byly otázky pro místopředsedu Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže.

Výběr nejzajímavějších odpovědí nabízíme níže. Přepis rozhovoru poskytneme v následujících hodinách.

02:00 Selhala chytrá karanténa, Karviná měla jít do karantény

Současné problémy, kdy část států omezuje vstup Čechů na své území, jsou podle Jana Papeže selháním chytré karantény. „Pokud by Karvinsko bylo v karanténě, tak by se k nám ty ostatní země nechovaly tímto způsobem,“ uvedl Papež.

03:50 Postup států byl překvapením

„Slovinsko, Lotyšsko s Estonskem pro nás byly překvapením,“ uvedl Jan Papež. Spousta odběrových míst byla podle něj o víkendu nedostupných a lidé byli ve velmi svízelné situaci.

5:40 Vláda by měla proplatit testy

Právo na kompenzace za testy, které si lidé museli nechat udělat při cestě do některých zemí, podle Papeže v tuto chvíli není. „Náklady by měla nést vláda, bylo to způsobeno špatnou komunikací. Z hlediska jednotlivých rodin jsou to tisíce korun, to jsou velké náklady,“ uvedl Papež.

07:50 Cestovní kanceláře nemají krizový plán

„My pro to nemůžeme mít krizový plán, to udělat nejde. Můžeme jen upozorňovat klienty, že taková situace může nastat,“ uvedl Papež s tím, že už dlouho kritizuje cenu testů. Lidé by měli mít přístup k testům za rozumnou cenu, aby mohli cestovat. Cestovní kanceláře podle něj nemohou hradit testy za klienty, nemají na to rezervy.

12:40 Řecko bych risknul

Lidé by podle Papeže měli mentálně počítat s tím, že se na dovolenou nakonec možná nedostanou. „S klidným svědomím doporučím třeba Řecko, Bulharsko nebo Kanárské ostrovy. Ale situace se samozřejmě může vyvíjet,“ uvedl Papež. Zvláště Řecko by „risknul bez problémů“.

16:40 Porovnávejte ceny

Jan Papež doporučuje při výběru dovolené porovnávat ceny jednotlivých kanceláří a také to, zda a za jakých okolností ruší cesty, s jakými dopravci létají. „Získat co nejvíce informací a spoléhat se na intuici,“ radí Papež.

18:55 Koruna zeslábla, dovolenou to prodraží

Papež upozorňuje na to, že koruna v době koronakrize zeslábla. „Z hlediska ceny bych volil levnější destinace, jako je Bulharsko,“ popsal.

20:55 Jeďte, zažijete prázdná města

„Doporučuji všem, kteří mohou cestovat, aby jeli, zažijí destinace jako jsou Benátky, Valencie, Barcelona, Madrid, které jsou skoro bez lidí,“ uvedl Papež.

24:00 Neznám případ Čecha, který by onemocněl na dovolené

Jan Papež zatím nezná případ Čecha, který by přímo na dovolené onemocněl koronavirem. Většina zemí je podle něj připravena udělat individuální karanténu. „Lidé se mohou na covid pojistit. Je o to velký zájem. U mé cestovní kanceláře si to připojištění vezme 80 % lidí,“ popsal Papež. Běžné pojištění v rámci zájezdu se na situace, kdy Čech skončí v zahraničí v karanténě, podle Papeže nevztahuje.

29:50 Cestovky nemají z čeho vracet peníze

Evropská unie považuje vystavování voucherů za neuskutečněné dovolené za protiprávní. Cestovní kanceláře ale podle Papeže nemohou vracet přímo peníze, protože už je odeslaly do zahraničí hoteliérům a aerolinkám. „Kdyby EU nařídila hoteliérům, aby vraceli peníze cestovním kancelářím, tak by to dávalo smysl,“ myslí si Papež. Odmítá i námitky, že kanceláře jsou pojištěné proti úpadku. „Aby se pro takový případ kancelář hned dávala do insolvence, aby zkrachovala a nechala to na pojišťovně, to je nesmysl,“ dodává Papež.

36:20 Klient není rukojmí

Papež odmítá tvrzení, že cestovní kanceláře si prostřednictvím voucherů berou klienty jako rukojmí - lidé totiž na dovolenou nebo vrácení peněz budou muset čekat. „Vím, že je situace pro některé lidi komplikovaná. Je to kompromis, klient nepřijde o ty peníze,“ tvrdí Papež s tím, že podobné vouchery používá více evropských zemí.

42:15 Skončilo 70 cestovek

Podle Papeže skončilo kvůli koronaviru 70 cestovních kanceláří z 840. „Ukončily činnost bez krachu, vyrovnaly se s klienty. Zkrachovala jedna kancelář,“ popsal.

43:00 Nic nebude stejné

„Nic nebude jako bylo dřív. Ty země jsou obezřetnější a obezřetnější, nic nebude stejné. Ne všude budeme vítáni, dostáváme hlášení, že jsme někde bráni jako ti, kdo přinesli do těch zemí koronavirus,“ uzavírá Papež.

Reklama

Související témata:

Doporučované