Hlavní obsah

Zbraně proti koronaviru: ochranné pomůcky

Roušky, respirátory, obličejové štíty, ochranné obleky a další ochranné pomůcky jsou v boji proti infekci, jež se šíří především vzduchem, zcela nepostradatelné. Tady je oproti jaru vidět asi největší pokrok.

Reklama

Článek

Březnový nástup pandemie byl poznamenán kritickým nedostatkem ochranných prostředků. Hromadné šití látkových roušek vstoupí do dějin koronavirové pandemie stejně jako mohutné úsilí mnoha lidí při vývoji a výrobě dalších pomůcek, jako jsou speciální masky, nanovláknové roušky či obličejové štíty tištěné na 3D tiskárnách.

Dnes je situace mnohem méně divoká, ve státních rezervách, ve zdravotnických zařízeních i na volném trhu je ochranných pomůcek alespoň prozatím dostatek. „Na začátku celé pandemie jsme v ambulanci museli vydržet s jedním respirátorem na každého pracovníka po dobu minimálně týdne a přemýšleli jsme o tom, jak je sterilizovat – nedaly se vůbec koupit,“ řekl odbornému časopisu Medical Tribune kardiolog a předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko. „Nyní jich máme dost na několik měsíců i při standardním systému užívání,“ dodal.

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka je jen ve státních hmotných rezervách zhruba 70 milionů roušek a osm milionů respirátorů.

Reklama

Doporučované