Hlavní obsah

Zbrojení jednadvacátého století. Světem zmítají závody o vakcínu

Foto: ČTK, ČTK

Závody o vakcínu. (Ilustrační snímek)

Reklama

Připomíná to vesmírné závody nebo spíše předhánění se ve zbrojení během studené války. Nyní jde ale o vakcínu - kdo ji bude mít první a kolik dávek kdo „uloví v předprodeji“.

Článek

V pondělí přišla optimistická zpráva o potenciální vakcíně, která rychle získala v mediálním prostoru přízvisko „oxfordská“. Podle dosavadních informací vytváří nová vakcína protilátky, testovaná byla na 1 077 lidech. Stále je ale podle odborníků velmi brzo na to, říct: máme vyhráno.

Někteří světoví lídři, například britský premiér Boris Johnson, si ale od oxfordské vakcíny slibují mnohé. Britská vláda už předobjednala 100 milionů dávek. Tedy množství, které by desetkrát využila Česká republika. Ta však stále s objednávkami vyčkává.

Zpráv o potenciálně účinné vakcíně je mnoho, to ostatně dokazuje i fakt, že Velká Británie si objednala 90 milionů dávek jiných vakcín, které naopak vyvíjí Francie a Německo.

Kombinace politiky, zájmů farmaceutických společností a strachu se v posledních týdnech a měsících dá označit téměř za „vakcínové závody“. Celkově se ve světě pokouší vyvinout účinnou vakcínu na 160 výzkumných týmů. 26 různých výsledků se již testuje na lidech.

Dávky pro Británii

Velká Británie si tedy dohromady předobjednala 190 milionů dávek různých vakcín. 100 milionů zmíněné oxfordské vakcíny. 30 milionů dávek vakcíny, kterou vyvíjí společnosti BioNtech a Pfizer v Německu. Dalších 60 milionů dávek té, kterou vyvíjí Valneva ve Francii.

„Snažíme se zajistit ty nejslibnější vakcíny napříč různými kategoriemi různými typy vakcín, tak, abychom si byli jisti, že budeme mít tu bezpečnou a funkční,“ řekla britské stanici BBC Kate Binghamová z vládní pracovní skupiny, která má zisk a vývoj vakcíny na starosti.

Foto: Profimedia.cz

Farmaceutické firmy, které se snaží vyvinout účinnou vakcínu proti koronaviru.

Británie versus Rusko

Jen několik dní před tím, než vědci z Oxfordu zveřejnili dobré výsledky aktuálně testované vakcíny, se vlády Británie, Kanady a USA ve společném prohlášení vyjádřily, že se Rusko snaží ukrást data, která s vývojem vakcíny souvisí.

„Hackerové se pokusili o krádež informací ohledně vývoje vakcíny,“ řekl v pátek v televizi Sky News náměstek ministra vnitra pro bezpečnost James Brokenshire. Den předtím se spojily poznatky tří zpravodajských služeb zmíněných zemí. Ty osočily Rusko z kradení dat výzkumníků. Moskva hackerské útoky i snahy o „ukradení“ vakcíny popírá.

Brokenshire však také dodal, že se žádná data ukrást nepovedlo. „Nemáme žádné důkazy nebo informace o jakékoliv škodě nebo o jakémkoliv druhu újmy,“ řekl pro Sky News. Ministr zahraničí Dominic Raab však již ve čtvrtek hovořil o naprosté nepřípustnosti a Moskvu nařkl ze „sobeckého a lehkovážného chování“.

Trump versus Německo

Další mocností, která se snaží vakcínu na covid-19 vyvinout anebo koupit dostatečné dávky od společnosti, které se to povede, jsou Spojené státy americké. Již na jaře prohlašoval prezident Donald Trump, že odkoupí německou společnost CureVac. To nevyšlo.

Několik měsíců poté však německá vláda investovala 300 milionů eur právě do této společnosti. A jedním z důvodů, proč Německo nerozprostřelo síly do vícero vědeckých pracovišť, je právě strach, že by CureVac přeplatil někdo ze zahraničí.

Trump versus Francie

Ve Francii vyvíjí vakcínu například farmaceutická firma Sanofi. A právě i její výsledky se snažily Spojené státy americké v květnu získat dříve než zbytek světa. I dříve než samotní Francouzi. Důvodem jsou vysoké investice, které USA do společnosti vložily. „Spojené státy mají právo na nejvyšší předobjednávky,“ potvrdil agentuře Bloomberg jeden z výkonných šéfů Sanofi Paul Hudson. Pro evropské země by měly být vakcíny jiných společností. Francouzský prezident Emmanuel Macron však opakovaně tvrdil, že vakcína firmy Sanofi bude dostupná i pro Francouze.

Foto: Profimedia.cz

Emmanuel Macron a Donald Trump během jednoho z mnoha koronavirových jednání.

USA. A co Čína?

Spojené státy mezitím urychlují svoje vlastní pokusy o záchranu lidstva před koronavirovou nákazou. Prozatím nejslibnější varianta společnosti Moderna má projít testováním na konci července. Patří mezi vícero amerických výzkumů, ale i tady zasáhly investice ze strany americké vlády. V lednu 2021 má tamní vláda přislíbených 300 milionů dávek potenciální vakcíny.

A do vakcínových závodů se zapojuje i Čína. Země, kde se covid-19 objevil poprvé, se i jako první pustila do výzkumu účinné očkovací látky. Podle informací ze začátku července dokonce i závod vedla. Společnost Sinovac Biotech se totiž dostala do třetí testovací fáze, kdy se výrobek zkouší na velkém vzorku lidí.

Podle hlavního amerického epidemiologa Anthonyho Fauciho však Čína vakcínové závody nevyhraje. Řekl to v rozhovoru pro agenturu Reuters s tím, že ale doufá, že bude země s vývojem úspěšná. „Myslím si, že jsme všichni víceméně ve stejném bodě,“ řekl Fauci: „Určitě se nedostanou k cíli o mnoho dříve než my, tím jsem si jistý,“ dodal.

Reklama

Doporučované