Hlavní obsah

Zbytečná zábradlí, Putinovi se nechce na zdravotní prohlídku a děti víc čtou

Z dnešních událostí vybírala Martina Spěváčková.

 

Reklama

Jaké události zaujaly naši redakci ve středu 17. ledna? Výběr připravila Martina Spěváčková.

Článek

Vadí vám někde přebytečné zábradlí? Pokud žijete v Praze, tak můžete své podněty posílat Institutu plánovaní a rozvoje. Ten pak vyhodnotí, jestli mají zábradlí svůj důvod, a v případě negativního závěru, je navrhne magistrátu odstranit.

Letošní zimu v Rusku provází extrémní mrazy i rekordní tma. Meteorologické stanice hlásí na několika místech v zemi i desítky stupňů pod nulou. Jeden z rekordů byl pokořen v Moskvě, kde se loňský prosinec zapsal do historie jako vůbec nejtemnější měsíc v zemi. Dohromady slunce ve městě za celý měsíc svítilo pouhých šest minut.

A Rusko ještě jednou. Prezident Vladimir Putin nehodlá po vzoru svého amerického protějšku podstoupit kontrolu zdravotního stavu. Novinářům to řekl kremelský mluvčí Dmitrij Peskov. Trump v úterý prošel zdravotní kontrolou, která podle lékařů potvrdila jeho „vynikající“ zdraví. Prezident Putin je podle mluvčího také absolutně zdráv a „mnohé by předehnal“.

Ženy na Srí Lance si nadále nebudou smět koupit alkohol ani pracovat v podnicích, kde se alkoholické nápoje prodávají. Srílanská vláda sice zákaz minulý týden zrušila, prezident se ale vzápětí postavil proti. Na svém úterním zasedání vláda proto zákaz obnovila. Tak to byl opravdu krátký proces.

V posledních pěti letech vzrostl počet dětí, které čtou rády knihy. Volný čas tráví četbou zhruba dvě třetiny mladších školních dětí a polovina těch starších. Přibližně 14 procent jich ale přiznává, že knihy nečte vůbec, protože je to nebaví nebo na to nemají čas. Hlavním zdrojem informací o okolním světě je pro mládež internet. V tom případě doporučujeme webovky Seznam Zpráv.

Reklama

Doporučované