Hlavní obsah

Zdena Mašínová se nevzdává, rodinný statek vstane z popela. „Pomáhají mi lidé, kteří se zajímají o historii této nešťastné země“

Rozhovor se Zdenou Mašínovou o opravě rodinného statku v Lošanech.Video: Jaroslav Gavenda

 

Reklama

Zdena Mašínová po vrácení rodinného statku v Lošanech na Kolínsku plánuje rozsáhlou rekonstrukci. Usedlost se jí vrátila zničená a dál chátrá.

Článek

Po letech soudních bojů se státem získala Zdena Mašínová v roce 2017 nazpátek rodinný statek v Lošanech. Od té doby plánuje s odborníky, jak usedlost opravit a co na místě vybudovat.

„Je to zdevastovaný majetek. Doufám, že se mi podaří s tím něco udělat. Náš plán je, že by to mohl být památník. Já si myslím, že by to z historických důvodů bylo záslužné, kdyby se to podařilo,“ popsala své plány v rozhovoru pro Seznam Zdena Mašínová.

Ze statku by se mělo stát muzeum, do budoucna je v plánu spolupráce se skautem. Podle Mašínové jsou hotové návrhy, jak by měl památník vypadat. Práce by měly začít v prvním čtvrtletí roku 2019. „Ze strany státu nepřišla žádná nabídka pomoci na rekonstrukci. Jsou to většinou jednotlivci. Například historici nebo lidé, kteří se zajímají o historii této nešťastné země,“ uvedla Mašínová, kdo jí s opravami pomáhá.

Příběh kolem statku, který patřil staletí rodu Mašínových, se začal psát v roce 1940. Tehdy jej v nejistých časech okupace nechal hrdina odboje generál Josef Mašín přepsat na své tři nezletilé děti – Zdenu, Ctirada a Josefa. Těm pak rodinnou nemovitost sebral totalitní komunistický stát.

Po revoluci se o nemovitost přihlásila Zdena Mašínová. Boj o lošanský statek začal po listopadu 1989. Získala v restituci dvě osminy statku, zbytek zůstal státu, protože bratři Ctirad a Josef Mašínovi se do Česka nevrátili – zůstali ve Spojených státech.

Od té doby se Zdena Mašínová snažila vybojovat statek zpět pro rodinu, mnohokrát u českých soudů neuspěla. Až Ústavní soud se Mašínové zastal a celý případ od té doby nabral jiný spád.

Reklama

Doporučované