Hlavní obsah

Dražší elektřina a plyn? Návod, jak změnit dodavatele

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Zdraží elektřina i plyn. Odborníci navíc čekají další růst. Možná už vám také přišla nová nabídka, a tak uvažujete o změně dodavatele. Ne vždy se takový tah vyplatí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Obchodníci pořizují elektřinu výrazně dráž, než tomu bylo dřív. Vyšší cena na burze způsobená dražšími emisními povolenkami se automaticky nerovná horšímu vyúčtování, obchodníci ji totiž většinou nakupují až na tři roky dopředu.

Pokud elektřinu nakoupili dříve levněji, mohou ji zatím prodávat za lepší ceny. To se ale bude měnit a většina poskytovatelů se chystá zdražovat. Změnu pocítíte zvlášť, pokud vám končí fixace ceny. Roste také cena plynu. Jednou z možností, jak zdražení zmírnit, je změna dodavatele energií.

O důvodech zdražování energií redakce SZ Byznys psala.

Jak změnit dodavatele energií

Za odstoupení od platné smlouvy přicházejí zpravidla sankce. Neplatí to ale v případech, kdy vám dodavatel zdraží cenu nebo přijde změna obchodních podmínek. Pozor, změna se týká pouze neregulované složky. Pokud se změní cena v regulované složce, nemáte na odstoupení od smlouvy nárok.

Co je regulovaná a neregulovaná část a jak se vůbec ve vyúčtování za elektřinu vyznat, jsme psali v dřívějším článku.

V případě zvýšení neregulované části ceny můžete „beztrestně“ vypovědět smlouvu u svého původního dodavatele. Pokud by vám ten původní nedal o zvýšení ceny vědět, máte na odstoupení od smlouvy tři měsíce. To je ale spíše výjimečná situace.

Většina energetických firem vám změnu cen oznámí alespoň třicet dní před zdražením. Vy pak můžete od smlouvy odstoupit nejpozději deset dní před platností nové ceny. Pokud tento termín dodržíte, dodavatel vám nemůže účtovat pokutu. A to i v případě, že máte smlouvu na dobu určitou.

Vzor výpovědi při zvýšení ceny dodavatele najdete na stránkách Energetického regulačního úřadu. O úmyslu změnit dodavatele se vyplatí informovat i toho současného, může přijít výhodnější nabídka.

Pokud se ale cena nemění a vy pouze chcete přejít k jinému poskytovateli, počítejte se sankcemi.

Na co si dát pozor při změně dodavatele

Kromě už výše zmiňovaných sankcí a termínů na vás může při výběru nového dodavatele čekat několik nástrah. V momentě, kdy jde cena elektřiny na burzách nahoru, se často začnou objevovat na první pohled velmi výhodné nabídky.

Nabízí se ale hned několik momentů, při kterých dávat pozor. Místo ušetřených stokorun mohou přijít prodělané tisíce a výměna dodavatele se tak nemusí nakonec vůbec vyplatit. Dá se navíc očekávat, že v současné situaci budou všichni nabízet podobné ceny. Můžete ale narazit na skutečně výhodnou nabídku.

1. Pozor na DPH

Mohlo se stát, že vám už do schránky přišla nová, výhodná nabídka. Ujistěte se, že je uvedena s DPH. Podle zákona sice musí dodavatelé ceny určovat i s daní, opak je ale častokrát pravdou.

2. Důvěřuj, ale prověřuj

Energetická firma vám poslala slušnou nabídku, kterou jste se rozhodli přijmout. Před samotným podpisem smlouvy si ale ještě jednou zkontrolujte, že všechna čísla doopravdy sedí. V ojedinělých případech se totiž stává, že obchodníci nakonec přijdou s jinou částkou, než na které jste byli původně domluvení.

3. Pokuty a poplatky

Výhodné mohou být také nabídky s dlouhou dobou fixace. Pokud smlouvu uzavřete s fixací na nejdelší možnou dobu, tedy tři roky, po celou dobu s ní prakticky nic neuděláte. Vypovědět ji nejčastěji můžete jen za cenu vysokých poplatků.

Před uzavřením fixace, která vám může skutečně ušetřit solidní částku, si pečlivě pročtěte všechny podmínky a případné poplatky. Málokdy se také vyplatí si částku zafixovat na zmiňované tři roky, častější je rok nebo dva.

4. Doplňkové služby a jiní dodavatelé

Pečlivě si také nastudujte, s kým smlouvu uzavíráte. Jestliže vás dodavatel sám osloví s nabídkou řádově mnohem výhodnější, než jakou jste sami našli, zbystřete. Cena za samotnou elektřinu sice může být výhodnější, často se s ní ale pojí vysoké poplatky za další služby. Výsledná cena pak nemusí být výhodná.

Reklama

Doporučované