Hlavní obsah

Ze Skotska do Pchjongčchangu. Olympijské curlingové kameny pocházejí z malého ostrůvku se spoustou žuly

Firma Kays Curling vyrábí kameny pro olympiády už od roku 1924Video: Reuters

 

Reklama

Všechny curlingové kameny, které budou použity na olympiádě v Pchjongčchangu, pochází z malého ostrova u Skotska. Vyrábí je firma se šestnácti zaměstnanci.

Článek

Curlingové kameny, se kterými se bude hrát na letošní zimní olympiádě, pochází všechny z ostrova Aisla Craig. Žulu na výrobu kamenů tam těží firma Kays Curling. Ta jimi zásobuje zimní olympiády už od roku 1924.

Kameny se skládají ze dvou částí a každá je vyrobena z jiného druhu žuly. Ostrov Aisla Craig je jedinečný tím, že se tam dají těžit oba druhy potřebných nerostů.

„Z žuly z ostrova Aisla lze vyrobit obě části kamene. Vršek kamene se vyrábí z místního druhu žuly se zeleným odstínem a spodek, po kterém kámen klouže na ledu, je z modré žuly. Je to ta nejlepší kombinace, která nám umožňuje vyrobit nejvíce konzistentní a nejlepší kameny odpovídající dnešním vysokým mezinárodním standardům curlingu,” řekl ředitel dílny Mark Callan.

Hodnota jednoho kamene z této tradiční dílny se pohybuje kolem 13 tisíc českých korun a vyrobí se jich maximálně devět denně.

Naposledy firma Kays Curling vytěžila na ostrově asi 2000 tun materiálu a předpokládá, že zásoby budou stačit minimálně i na olympiádu v Pekingu v roce 2022.

Reklama

Související témata:

Doporučované