Hlavní obsah

Ze sousedů špiony. Na perzekuci v Číně dohlíží i bývalí vyučující Harvardu

Foto: Profimedia.cz

Protest Amnesty International proti porušování lidských práv v Sin-ťiangu.

Reklama

Dostal novou uniformu a „kuchařku“ s postupem, jak správně kontrolovat rodinu žijící za plotem. Ráno a večer provedl zápis a zkontroloval, zda splnil kvóty. Když ne, svého souseda či jeho ženu poslal do detenčního tábora.

Článek

Nová obsáhlá zpráva Australian Strategic Policy Institute (ASPI) přibližuje život v čínské autonomní oblasti Sin-ťiang, kde Čína ke špehování rodin a šíření propagandy využívá modelu starého jako sama kulturní revoluce Mao Ce-tunga.

V Sin-ťiangu žije asi milion ujgurských muslimů v „převýchovných“ táborech. Zpráva ASPI však neobvykle nepopisuje život lidí za zdmi těchto detenčních center, ale přibližuje ponurost každodenního života těch „na svobodě“. Přesto jsou podrobování převýchovným lekcím, věrnostním přísahám, sledování i propagandistickým přednáškám.

Aby byla Čína schopná kontrolovat masy lidí a zajistit funkčnost sledovacího systému, využívá modely ověřené kulturní revolucí, kdy byly civilistům udělovány pravomoci policie. Díky tomu mohou provádět domovní prohlídky, vést otevřená vyšetřování i posílat jednotlivce na převýchovu.

„Sledovat události v Sin-ťiangu je stejně důležité pro politiky i veřejnost – jde o masové politické kampaně, které mají podobné cíle, techniky, rituály a rétoriku jako kampaně z éry Maa,“ uvedla po zveřejnění zprávy Vicky Siou-čung Sü, jedna ze spoluautorů. Zpráva čerpá z uniklých policejních záznamů, rozpočtových dokumentů a tisíců zdrojů v čínštině, které dosud nebyly publikovány.

Sousedská „výpomoc“

V Sin-ťiangu, kde žije zhruba 11 milionů Ujgurů, funguje více než 9 tisíc speciálních policejních stanic a takzvaný „Trinity mechanismus“, který shromažďuje dobrovolníky ze sousedství. Jeden takový dobrovolník pak udržuje neustálý dohled nad deseti rodinami. Tento nejnižší stupeň systému kontroly veřejného života má i převýchovnou roli. V rámci reedukační kampaně Trinity mechanismus organizuje dvě schůze denně – ráno, kdy se přidělují domácnosti a probíhá vyšetřování, a večer, kdy se hodnotí a rozhoduje o přijetí opatření, jako je poslání na převýchovu.

Foto: Gudao Xifeng, ASPI

Pravidelná kontrola u sousedů.

Zpráva obsahuje podrobný popis případu 18letého Ujgura, Anayita Abliza z Urumči, který byl odsouzen na tři roky v převýchovném táboře kvůli používání aplikace pro sdílení souborů, filmů a hudby. „S verdiktem obžalovaný nesouhlasil a spokojený nebyl,“ cituje zpráva oficiální zápis. Nicméně „na naléhání své rodiny rozhodnutí podepsal“. Další odstavce popisují, že byli Ablizův otec i starší bratr během verdiktu „emočně stabilní“. „Žádné další abnormality nebyly zjištěny,“ shrnuje zápis.

Rodina Anayita Abliza ale nemá klid ani po jeho zadržení. Policejní archivy nabízejí podrobný popis chování a aktivit rodin den za dnem.

„24. února 2018, 22:10 – Jang vchází do domu Ablizových ve chvíli, kdy se otec, matka a sestra dívají na televizi. Jang si s nimi povídá o duchu 19. Národního kongresu Komunistické strany Číny,“ uvádí report s pořadovým číslem 1647. Jang je jméno přiděleného dozorce rodiny. „27. února 2018, 21:45 – Jang přišel k Ablizovým domů. Rodina si hleděla svého. V domě se neděje nic podezřelého, věci jsou uspořádané, ideologický status je stabilní. Aktivně spolupracují s pracovníky Sousedského výboru,“ poznamenal Jang.

Jiný muž, Ekrem Imin, byl zadržen, protože se jeho soused pasovaný na post policisty, snažil naplnit zadané kvóty, uvádí zpráva. V detenčním centru pak onemocněl hepatitidou B a syfilidou.

Manuál správného policisty

Podle ASPI uniklé policejní záznamy dokazují, že „mikro stopy“ o Ujgurech získávají úřady také z prediktivního policejního systému, platformy integrovaných společných operací (IJOP). Systém je schopný detekovat neočekávané návštěvy nebo zahraniční telefonáty, včas zasáhnout a zařídit inspekční kontroly.

Pracovní týmy dohlížející na své sousedy mají k dispozici i manuály pro konkrétní situace. Například skupiny v Kašgaru mají při sledování svých objektů „ukazovat lidem vřelou tvář a nabízet dětem sladkosti“. Nechybí ani záchytné body. „Zdají se být členové domácnosti při návštěvě nervózní a používají vyhýbavá slova? Nesledují v televizi místo pořadů filmy na DVD? Visí jim na zdech nějaké náboženské předměty?“ nabízí manuál.

Foto: Keriye County official WeChat account [于田零距离], ASPI

Deset tisíc učitelů v prefektuře Hotan se účastní hromadné přísahy s pracovním názvem „Promluvte a ohánějte se mečem“.

Think tank uvedl, že je IJOP řízený komisí pro politické a právní záležitosti (PLAC). PLAC, který čínský prezident Si Ťin-pching nazývá stranickou „rukojetí nože“, dohlíží na vnitrostátní systémy práva a pořádku, které podávají zprávy přímo ústřednímu výboru Komunistické strany Číny.

„Byrokratické vnitřní fungování Sin-ťiangu za posledních sedm let odpovídá širším vzorcům autoritářské vlády v Číně,“ napsala hlavní autorka zprávy s tím, že některé taktiky používané v Sin-ťiangu vznikly pro jiné účely, zatímco jiné se využívají v dalších čínských regionech, například v Hongkongu.

Co se týče převýchovných cvičení, ty dle zprávy neprobíhají pouze v takzvaných „střediscích odborného vzdělávání a přípravy“, ale jsou ústředním bodem každodenních životů Ujgurů – strana se snaží změnit způsob, jakým lidé jednají a mluví. Po více než sedm let intenzivní propagandistické práce jsou Ujgurové a další etnické skupiny přidělování k fiktivním čínským příbuzným, kteří je učí jak se oblékat a starat se o své domovy.

Foto: Legal Daily, ASPI

„Sledování sousedství a sociální interakce pomáhají vytvářet harmonické a bezpečné domácnosti“. Snímek z Aksu z roku 2018.

Výzkum probíhal půl roku a zaměřuje se nejen na běžné občany, ale také na úředníky, kteří na tento represivní systém dohlíží. Krajští straničtí tajemníci jsou v Číně nejvyššími úředníky na místní úrovni a jejich role je podle Si Ťin-pchinga klíčová pro přežití režimu. Ti také hlídají každodenní průběh kampaní v Sin-ťiangu.

Vědci z ASPI za posledních sedm let sestavili soubor údajů o tajemnících okresních stran v Sin-ťiangu a zjistili, že drtivou většinu těchto „velitelů v první linii“ tvoří chanští Číňané. Aktuálně tedy ani jeden tajemník v Sin-ťiangu není Ujgur, což dokazuje nedodržování kdysi slíbené etnické samosprávy a hlubokém rasismu v srdci Chany ovládané strany. Nejméně dva z úředníků dohlížející na represivní jednání jsou bývalými vyučujícími Harvardu.

V reakci na tuto zprávu čínské velvyslanectví v Londýně odmítlo všechna obvinění a naopak o ASPI uvedlo, že je „tvůrcem protičínských klepů“. Dle velvyslanectví jsou převýchovná centra jen školy odborného výcviku fungující jako součást jeho protiteroristických snah, které se „nijak neliší od programu proti odporu a odpojení (DDP) ve Velké Británii nebo od deradikalizačních center ve Francii“.

Zpráva ASPI – částečně financovaná vládami Spojeného království, Austrálie a USA – přispívá k rostoucímu počtu důkazů o zásahu Pekingu v Sin-ťiangu. Čínská vláda byla organizací Human Rights Watch a právními skupinami obviněna ze spáchání „zločinů proti lidskosti“. Některé západní vlády formálně vyhlásily jednání čínské vlády za „genocidu“. Čína všechna tato obvinění odmítá.

Podle předpokladů ASPI by měla být převýchova Ujgurů dokončená do konce roku 2021 – tuto konečnou fázi strana označuje za „dosažení komplexní stability“.

Reklama

Související témata:

Doporučované