Hlavní obsah

Divadelní kostymérka zůstala bez práce. Ze zoufalého nápadu se stal úspěch

Foto: Helena Jiránková

Ručně háčkovaní medvídci pomohli zaměstnat divadelní a filmovou kostymérku před Vánoci. Úspěch ji překvapil. Ilustrační snímek.

Reklama

Letošní pandemie zmrazila i kulturní život. Do složité finanční situace se tak dostala i divadelní a filmová kostymérka Helena Jiránková. Před Vánoci ji napadlo vyrábět dětské medvídky a zájem ji překvapil. A zachránil.

Článek

Strach z nejisté budoucnosti, z toho, jak si vydělá peníze, ale i co vlastně bude jíst. Stres, který Helena Jiránková jako kostymérka v době zavřených divadel a zastavené filmové produkce pociťovala, se v posledních předvánočních dnech přepnul do zdravějšího pracovního tlaku: aby zvládla vlastnoručně vyrobit všechny dětské medvídky určené pod vánoční stromečky.

Její nápad začít háčkovat medvídky vznikl z naprosté nouze. Stal se ale rychle žádaným vánočním dárkem.

Jako kostymérka byla skoro celý letošní rok paní Jiránková bez práce a zároveň přemýšlela, co by mohla vyrobit pro svoji malou vnučku. Nedařilo se jí uchytit ani na brigádě, zájemců například o úklid nebo o práci v potravinách bylo tolik, že si zaměstnavatelé vybírali.

„Byla to úplná nouze, úplná krize. Bylo to o tom, že jsem si říkala, co můžu ještě jako kostymérka dělat?“ shrnuje Helena Jiránková, jak dospěla do situace, kdy odpovědí na položenou otázkou bylo: „Háčkovat dětské medvídky.“

„Jednoduché to nebylo, háček jsem měla v ruce naposledy, když mi bylo deset, s babičkou. Říkala jsem si, že to zkusím, a ono se to napotřetí povedlo. Na první dva medvědy se nedalo koukat,“ vzpomíná na začátky kostymérka.

Šest hodin ruční práce

Zpětně Helenu Jiránkovou mrzí, že nápad háčkovat medvídky pro děti nepřišel dříve. Poté, co svého háčkovaného medvěda zveřejnila na sociálních sítích, jí totiž začaly chodit objednávky.

„Hrozně mě překvapilo, že někdo stojí o ruční práci,“ přiznává kostymérka. V pátek před poslední adventní nedělí, kdy se s redaktorem Seznam Zpráv potkala, už přestala počítat, kolik medvědů vyrobila, a dodává, že vstává o půl páté ráno a háčkuje, aby zvládla všechny požadované medvídky do Vánoc vyrobit a doručit.

„Jsem schopná je na zakázku upravit, dělat různé velikosti, v různých barvách pro holčičky a pro kluky. A dá se s nimi dělat, co vás napadne,“ vypichuje Helena Jiránková hlavní výhody rukodělné malovýroby. Zákazníci se už prý i ptali, jestli by kromě medvěda nedokázala vyrobit například hrocha.

Největšího medvídka nabízí Helena Jiránková za částku pohybující se kolem 650 korun, v ceně je materiál i zhruba šest hodin ruční práce kostymérky.

„Je to spíš takové, aby se člověk nezbláznil a něco dělal. Je to úprk,“ hodnotí paní Jiránková výslednou cenu a zisk.

V návaznosti na úspěch medvídků přemýšlí o tom, že by zkoušela i další ruční výrobky, jako jsou například ozdoby na Velikonoce.

Reklama

Související témata:

Doporučované