Hlavní obsah

Zelenější i levnější. RWE investuje do nových větrných turbín na moři

Budoucnost větrných elektráren je na širém moři.

Reklama

Větrné elektrárny jako znamení blížící se pevniny se mohou stát minulostí. Dceřiná společnost RWE, která se zabývá obnovitelnými zdroji, spojila síly se španělskou inovativní firmou Saitec a společně vytvořily nový koncept hlubokomořských větrných elektráren. Nový projekt má snížit náklady i vyprodukované emise při výrobě.

Článek

Španělské námořníky by po vyplutí z pobřežních vod mohl příští rok zaskočit nový prototyp hlubokomořské větrné elektrárny. Německá RWE společně se španělským Saitecem představily revoluční koncept turbíny, která se bude vznášet na dvou horizontálně položených plovácích, jež strukturou připomínají katamarán.

Společnosti se snaží získat navrch v rychle se rozvíjejícím a slibném odvětví obnovitelných zdrojů. Větrné elektrárny budované na otevřeném moři jsou mnohem výkonnější než ty spojené s pobřežím. Na širém moři panují mnohem příznivější podmínky pro sběr větrné energie. „Vidíme obrovský potenciál pro plovoucí větrné elektrárny po celém světě. Především pro země s hlubokými pobřežními vodami se tímto otevírají atraktivní příležitosti,“ uvedla v prohlášení Anja-Isabel Dotzenrathová, generální ředitelka RWE Renewables. Mezi takové země se řadí Francie, Jižní Korea či Japonsko.

Dva megawatty? Pouze začátek

Celý projekt s názvem DemoSATH firmy vyvíjely za účelem co největšího snížení ceny hlubokomořských turbín a redukce uhlíkové stopy při výrobě. Dva trupy budou držet turbínu, která by měla dosáhnout výkonnosti dva megawatty, tři kilometry od pobřeží severního Španělska v hloubce 85 metrů.

Jednou z nejdůležitějších inovací je systém ukotvení. Celou konstrukci bude držet jediný kotvicí bod na přídi. To umožní natáčení turbíny podle směru větru i pohybů moře, čímž se významně sníží nápor na kotvicí lana.

Dalším prvkem, od kterého si společnosti velmi slibují, je zakomponování ocelí vyztuženého betonu do těla obou trupů. Tento mix by měl snížit cenu stavby i provozu turbíny, prodloužit životnost i srazit emise skleníkových plynů v porovnání s celoocelovou konstrukcí. Celá plošina bude 30 metrů široká a 64 metrů vysoká.

Pilotní projekt plánují RWE a Saitec spustit ve třetím čtvrtletí příštího roku a v chodu má být dva roky. Po tuto dobu má nasbírat užitečné informace o reálných situacích i o nutné údržbě. Vyprodukovanou energii bude turbína posílat do španělské elektrické sítě.

Od roku 2024 by společníci chtěli uvést do provozu mnohem větší turbínu, která by mohla mít výkon minimálně 10 MW. Již v dubnu letošního roku však bude spuštěn šestkrát zmenšený model DemoSATHu, který také poslouží coby experiment a pro sběr dat.

Konkurenční boj na moři

Koncept Saitecu a RWE není prvním podobným projektem. Prvenství si zajistila norská společnost Equinor svým Hywindem. Tato větrná elektrárna již zásobuje na 200 tisíc britských domovů. Mimo Evropu chystají podobné projekty jako první u pobřeží Spojených států.

Hlavní teoretickou výhodou německo-španělského konceptu ale má být jeho úspornost. „Potenciál projektu SATH zredukovat cenu plovoucích elektráren je obrovský,“ tvrdil v prohlášení provozní ředitel společnosti Saitec Luis González-Pinto.

Reklama

Související témata:

Doporučované