Hlavní obsah

Přestřelka mezi Hradem a rozhlasem urovnána. Médium se za neověřenou informaci omluvilo

Český prezident Miloš Zeman na snímku ze začátku září.

Reklama

Prezident Miloš Zeman zakázal berlínskému zpravodaji Českého rozhlasu vstup na zítřejší tiskovou konferenci, a to proto, že zveřejnil neověřenou informaci o jeho lékařském týmu. Veřejnoprávní médium se za redaktora omluvilo. Hrad vzal proto zákaz zpět.

Článek

„Zakážu mu vstup na tiskovou konferenci,“ reagoval prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Frekvenci 1 na otázku, zda jsou pravdivé informace, že jej na zahraniční cestu doprovodí tři lékaři a čtyři zdravotní sestry.

Přišel s nimi berlínský zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Polák. Nikoli v odvysílaných příspěvcích či na webu stanice, ale na facebookovém účtu. Informace se ale později ukázala jako neověřená. Český rozhlas se proto za svého zpravodaje ve vysílání omluvil.

„I přesto, že se informace nedostala do vysílání ani na zpravodajský web, zpravodajství Českého rozhlasu se omlouvá. Svoji omluvu na svém facebookovém profilu již zveřejnil i Pavel Polák,“ zaznělo ve zprávách na Radiožurnálu a Českém rozhlasu Plus.

Tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček posléze na Twitteru uvedl, že se tak berlínský zpravodaj rozhlasu bude moct zúčastnit brífinku po jednání Zemana s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

„Na základě omluvy, která zazněla, nebude v souvislosti se zítřejší tiskovou konferencí pana prezidenta v Berlíně proti Českému rozhlasu uplatňována restrikce,“ napsal mluvčí.

Zpravodaj Českého rozhlasu v Berlíně Pavel Polák zveřejnil ve středu na svém facebookovém profilu, že s prezidentem Zemanem zavítá do Berlína i tři lékaři a čtyři zdravotní sestry.

„Celá třídenní návštěva je spočítaná na krok přesně, a pokud možno bez schodů,“ napsal mimo jiné Polák.

Prezident se vůči tomu ohradil. Redaktora ve vysílání Frekvence 1 označil za „pitomce“, protože jenom pitomec by podle Zemana podobným informacím uvěřil. Prý je to stejné, jako věřit tomu, že s ním na cestu jede celý harém zdravotních sester.

„Zpravodaj českého veřejnoprávního rozhlasu tak pitomý je. A proto jsem se rozhodl, že mu zítra zakážu vstup na tiskovou konferenci, neboť nevidím rád, když se potvrzují mé teze, že český novinář je blbec, já totiž uznávám, že jsou i výjimky. Český rozhlas má v Berlíně jako svého zpravodaje blbce, tečka!“ dodal prezident.

Spolu s Českým rozhlasem se prezidentovi omluvil i Polák na svém Facebooku. Napsal, že informaci měl z jediného, byť důvěryhodného zdroje. Proto ji také nezařadil do vysílání, pouze ji umístil na sociální sítě.

„Jako novinář se hlásím k vysokým standardům této profese. K tomu také patří uznat chybu, pokud se jí dopustím. (…) Za zveřejní této zprávy na svém facebookovém profilu se tímto Kanceláři prezidenta republiky omlouvám,“ napsal Polák.

Mapa Jiřího Hoška: V Česku se před volbami stále vytahuje „německá karta”. Udělal to i Zeman, který teď míří do Berlína za Merkelovou.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované