Hlavní obsah

Zeman: Kvůli Čapímu hnízdu jsem zrušil veškerý program, znám ho detailně

Foto: Seznam Zprávy

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Reklama

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman znovu otevřel vyšetřování kauzy dotací pro Farmu Čapí hnízdo. Protože bude policie znovu řešit premiéra Andreje Babiše a jeho někdejší spolupracovnici Janu Mayerovou, nechce se Zeman k opět živé kauze vyjadřovat. Odmítl veškeré žádosti o dvoustranné rozhovory pro média i pozvání do televizních pořadů. Seznam přináší Zemanovy odpovědi na otázky novinářů z různých médií, které zazněly na tiskové konferenci. Po ní si nejvyšší státní zástupce naordinoval mediální klid.

Článek

Je pro vás ta kauza nějak výjimečná tím, že v ní figuruje premiér?

No já jsem k tomu přistupoval jako ke každé jiné kauze, snad jsem jenom pečlivě pročetl skutečně celý spisový materiál a udělal jsem opatření k případnému úniku informací. To znamená, abyste informace o tom, jak bylo s kauzou naloženo, nedostali dříve, než vám je sdělím já.

Může podle vás tahle kauza nějak ovlivnit zákon o státním zastupitelství?

Já tyto dvě věci absolutně nespojuji. Toto je záležitost oprávnění, osobního oprávnění nejvyššího státního zástupce, je to v podstatě mimořádný opravný prostředek, kterých řešíme ročně několik. A otázka státního zastupitelství je otázka legislativy. Jestli to někdo bude spojovat… Já to rozhodně nespojuji.

Co vám chybělo v odůvodnění od Andreje Babiše a inženýrky Mayerové? Kterými okolnostmi a které konkrétně tedy bude muset státní zástupce znovu prověřit? A může to dozorovat stejný státní zástupce, tedy pan Šaroch?

Já začnu od konce, dozorovat to bude dokonce stejný státní zástupce, tedy pan kolega Šaroch, bude vázán pokyny ode mě v usnesení. Já se budu muset omezit pouze na to, co už jsem vám říkal během tiskové konference, a to z toho důvodu, že skutečně nechci zmařit úkony trestního řízení tím, že bych vám nyní řekl, co jsme uložili. Bylo by to hezké, poněvadž musím říci, že je to celkem pečlivě rozpracované, ale dělat to nebudu a také rovnou upozorním, pokud by si někdo požádal o to rozhodnutí podle zákona o veřejném přístupu k informacím, tak mu bude dodáno v anonymizované podobě a tyto části tam budou začerněné.

Advokáti se neshodují v tom, jestli je potřeba znovu, aby Sněmovna odkývala vydání premiéra Babiše k trestnímu stíhání. Jak to tedy bude?

Toto jsem absolutně neřešil v usnesení, to si bude muset vyřešit dozorový státní zástupce.

Vrací se ten případ státnímu zástupci Šarochovi?

Ano.

Jste připraveni na to, že by prezident trestní stíhání zastavil?

Já jsem tu úvahu nebral v potaz při svém rozhodování, při svém postupu, poněvadž jsem vycházel z toho, že mám nějakou působnost, která mně vyplývá z trestního řádu, a jde přece o to, aby byl zachován, aby bylo zachováno právo na spravedlivý proces, aby bylo rozhodnuto spravedlivě. To znamená, toto šlo absolutně mimo mě.

Tlak, který byl na vás v průběhu vyvíjen, byl nějak neobvyklý?

Já se přiznám, že si žádný tlak v této věci nepřipouštím.

Informoval jste už obviněné včetně pana premiéra o tom, jak jste se rozhodl?

Rozhodnutí bylo rozesláno datovými schránkami dnes.

Vy jste městské státní zastupitelství kritizoval za to, jakým způsobem, řekl jste dokonce nešťastně, věc prezentovali v září. Mělo to vliv na vaše rozhodování v té věci?

Nemělo to vliv na rozhodování, mělo to vliv na to, jakým způsobem jsem chtěl potom závěr toho svého přezkumu prezentovat. Doufám, že se to povedlo trošku lépe než městskému státnímu zastupitelství.

Máte nějaké informace, jaké je v tuto chvíli postavení Andreje Babiše mladšího? To rozhodnutí, které jste teď nějakým způsobem prezentoval, týká se to i Andreje Babiše mladšího?

Ne, jak už jsem říkal, zrovna on byl ten, který byl vyloučen do samostatného projednání, do samostatného trestního řízení. To znamená, tam je to opět na dozorovém státním zástupci, jak rozhodne, nemám informace o tom řízení.

Má dozorový státní zástupce nějaký termín, dokdy musí věc dokončit? Půjde případně opět k vám na přezkum?

To už asi hodně předbíháme. Začnu opět tím, lhůta nebyla stanovena, bude to záviset na v podstatě rychlosti, schopnosti policejního orgánu shromáždit důkazy, které je potřeba, které je potřeba opatřit. Jakým způsobem to bude, jak rychle to bude vyhodnocovat pan kolega Šaroch, je druhá věc. Vycházím z toho, že tu věc zná. To znamená, případně doplnění by potom a zhodnocení toho doplnění by nemuselo trvat příliš dlouhou dobu. Ale zda to půjde ke mně nebo ne, to už bychom skutečně předjímali, poněvadž to už bychom spekulovali o tom, že bude zastaveno opět trestní stíhání. A jak už jsem říkal, v současné chvíli já se ani neodvážím hodnotit, jestli by to mělo být odžalováno anebo jestli by mělo být zastaveno, bylo by to nefér. Musíme prostě shromáždit důkazy nebo dozorový státní zástupce musí shromáždit důkazy a na základě toho znovu rozhodnout.

Bylo ve vaší pravomoci vrátit případ jinému státnímu zástupci? A pokud ano, uvažoval jste o tom?

Já jsem neviděl žádné důvody proto, aby se měnil dozorový státní zástupce, se přiznám. Teoreticky to možné je, ale je to naprosto výjimečné opatření.

Vy jste mluvil o tom, ten spis je samozřejmě hodně obsáhlý, do jaké hloubky jste se s ním stihl vlastně seznámit, musel jste to komplet nějak prostudovat?

Samotný spis jsem četl 3 týdny. Celkem intenzivně, zrušil jsem kvůli tomu veškerý svůj program, takže musím říci, že jsem se s tím seznámil hodně dopodrobna.

Reklama

Doporučované