Hlavní obsah

Zeman se v Soči setkal s Putinem. Vztah Ruska s EU se musí zlepšit, shodli se

Zeman zahájil v Soči svou pětidenní oficiální návštěvu Ruska schůzkou s PutinemVideo: AP

 

Reklama

Prezident Miloš Zeman zahájil v Soči svou pětidenní oficiální návštěvu Ruska schůzkou se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Diskutovali o hospodářských i obchodních vztazích a shodli se na nutnosti zlepšení vztahů EU a Ruska. Zemana během návštěvy rozhořčil ruský článek, podle kterého by Československo mělo být vděčné za sovětskou intervenci v srpnu 1968.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin dnes přijal v Soči prezidenta České republiky Miloše Zemana. Zeman touto schůzkou zahájil svůj oficiální pětidenní program státní návštěvy v Rusku. Jedná se o jednu z jeho posledních zahraničních cest před lednovými prezidentskými volbami.

Kromě plánovaných událostí, které má Zeman v Rusku řešit, se český prezident dozvěděl i o článku na webu ruské armádní televize. Podle něj by mělo být Československo vděčné za srpnový vpád sovětských vojsk na své území. ČTK to dnes sdělil člen delegace, která prezidenta doprovází na jeho nynější státní návštěvě Ruska. Zeman se chce během návštěvy proti článku ohradit.

Schůzka se konala v Putinově rezidenci Bočarov ručej, což je v poslední době časté místo jeho vrcholných schůzek. Za sovětské éry byla rezidence místem letního odpočinku komunistických vůdců včetně Nikity Chruščova nebo Leonida Brežněva, ale také mnoha státníků „socialistického tábora”. Zeman v září uvedl, že schůzka v černomořském letovisku je „svým způsobem vyznamenání”.

Při uvítání Putin ocenil Zemanův podíl na tom, že i přes existující problémy se spolupráce obou zemí prohlubuje, a to zejména v ekonomice. Putin ve vystoupení před novináři označil schůzku s českým prezidentem za obsažnou a otevřenou. Ocenil pozitivní vývoj zejména vzájemných hospodářských a obchodních vztahů, které letos překonaly období několikaletého poklesu. I Zeman s uspokojením konstatoval, že navzdory protiruským sankcím, s nimiž dlouhodobě nesouhlasí, se spolupráce úspěšně rozvíjí.

Na tiskové konferenci Putin dále uvedl, že předmětem jednání byla kooperace v energetice včetně té jaderné a také v průmyslu, zejména automobilovém. Rozhovor obsáhl i humanitární spolupráci, dodal představitel Ruska a zvýraznil vděčnost ruské strany za udržování hrobů sovětských vojáků, kteří padli při osvobozování Československa na konci druhé světové války. Dále Zemana seznámil s ruským pohledem na řešení ukrajinské krize. Oba prezidenti se podle ruské hlavy státu shodli, že zlepšení styků mezi Evropskou unií a Ruskem je nezbytné.

Zeman během rozhovorů informoval Putina, že během nynější velké mise českých podnikatelů budou podepsány smlouvy za zhruba 20 miliard korun. Znovu zdůraznil svůj odpor vůči praxi mezinárodních sankcí, a to včetně odvetných sankcí Ruska vůči EU. „Přicházíte o naše skvělé sýry a jogurty, nevím, zda se sankce týkají i piva,“ upozornil český prezident. „Pivo bude,“ poznamenal Putin.

Prezident Zeman vyjádřil naději, že budou pro české badatele otevřeny ruské archivy, které by mohly osvětlit některé aspekty společných dějin. Uvedl, že během návštěvy odevzdá státní vyznamenání několika ruským válečným veteránům. V této souvislosti varoval před překrucováním dějin, k němuž se podle něj někteří lidé uchylují. „Jsou to jen ubožáci,“ řekl český prezident.

Zemana v Rusku doprovází početná delegace podnikatelů. Od dřívější návštěvy Francie, kdy jich prezidenta doprovázelo 14, počet vzrostl na desetinásobek, uvedl Zeman. Jednání státníků se uskutečnilo ve dvou kolech: v užším a širším složení delegací. Zemana na schůzku k Putinovi doprovázel kancléř Vratislav Mynář, ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák a prezidentův hlavní poradce Martin Nejedlý kritizovaný Zemanovými odpůrci za dřívější vztahy s ruským podnikatelským prostředím. Za ruskou stranu byli přítomni Putinův poradce pro zahraniční politiku Jurij Ušakov a ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov.

Putin při schůzce daroval České republice vzácný tisk. „Jde o jediné kompletní Obnovené zřízení zemské z roku 1627. Ve Strahovském klášteře je druhý exemplář, tomu ale chybí šest stran,“ napsal prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na Twitteru s tím, že jde o mimořádný dar. Obnovené zřízení zemské je název pro zemské ústavy Čech a následně Moravy vydané Habsburky v němčině po potlačení stavovského povstání a nastolující absolutismus namísto dřívějšího stavovského zřízení.

Zeman vyslovil politování nad tím, že z „technických, nikoli ideologických” důvodů nebylo možné přivézt lebku sv. Ludmily, kterou uctívá i ruské pravoslaví. Lebka měla být podle původních plánů po dobu dvou dnů vystavena v některém z moskevských chrámů.

Reklama

Související témata:

Doporučované