Hlavní obsah

Zeman slaví sedmý rok na Hradě. Varoval před panikou kvůli koronaviru

Foto: Z twitterového účtu Jiřího Ovčáčka

Jízdárna Pražského hradu. Momentka z koncertu „Můj sedmý rok s vámi“.

Reklama

„Chtěl bych vyzvat, abychom si především zachovali chladnou hlavu. Protože nejhorší, co by nás mohlo potkat, je strach. Strach oslabuje,“ řekl Zeman.

Článek

Prezident Miloš Zeman varoval před panikou v souvislosti s rozšířením nákazy novým typem koronaviru. Nejhorší, co by mohlo Česko potkat, je strach, řekl v neděli na úvod koncertu na Pražském hradě k sedmému výročí své inaugurace.

Za nesmyslné označil počínání lidí, kteří si v obavě před epidemií nakupovali zásoby trvanlivých potravin. A vyjádřil podporu opatřením, která vláda v souvislosti s nákazou přijala.

V Česku je 31 prokázaných případů nákazy.

Zeman také prohlásil, že epidemie koronaviru přejde, jako to bylo v minulosti s jinými onemocněními. Podle prezidenta v minulosti vyvolala mezinárodní paniku řada onemocnění, všechna ale odezněla.

„Začalo to z Velké Británie – promiň, Kačenko (dcera prezidenta Kateřina Zemanová, která studovala v Británii – pozn. red.) – nemoc šílených krav. Samozřejmě čtyřnohých. Kromě toho v Africe ebola. Pak tady byla prasečí chřipka, pak tady byla ptačí chřipka, pak tady byl SARS. Nu a teď je tady koronavir,“ řekl.

Sonda mezi Čechy v čase strachu: Co si opravdu myslí o hrozbě koronaviru?Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

Nákaza koronavirem začala v Číně, odkud se postupně rozšířila do velké části světa. Česko má 31 případů nového typu koronaviru, z toho 27 z nich má souvislost s Itálií, která je nejpostiženější evropskou zemí. Průběh nemoci u českých pacientů je podle dostupných údajů mírný nejméně u 29 dosud známých infikovaných, někteří jsou zcela bez obtíží.

Foto: Z twitterového účtu Jiřího Ovčáčka

Z oslav na Hradě. Součástí je koncert věnovaný zesnulému zpěvákovi Karlu Gottovi. Jeho hity zazněly v podání (zleva doprava) Mariana Vojtka, Jana Kopečného a Bohuše Matuše.

Foto: Z twitterového účtu Jiřího Ovčáčka

Zpěvák Marian Vojtko v Jízdárně Pražského hradu. Koncert se sem přesunul, protože Španělský sál se opravuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované