Hlavní obsah

Zeman dá Kajínkovi milost v druhé půli května, už ji má připravenou

Prezident Zeman udělí milost Jiřímu Kajínkovi.Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Jiří Kajínek si odpykává doživotní trest za dvojnásobnou vraždu a další pokus o ni.

Článek

Doživotně odsouzený vrah Jiří Kajínek dostane od prezidenta Miloše Zemana ve druhé polovině května milost. Už je připravena a prezident ji podepíše po návratu z návštěvy Číny. Zeman to uvedl v TV Barrandov. Součástí milosti bude podle prezidenta sedmiletá podmínka.

Milostí Zeman udělil zatím sedm. Před prezidentskými volbami v roce 2013 řekl, že je nebude udělovat s výjimkou striktně omezeného okruhu humanitárních případů.

„V druhé polovině května dostane pan Kajínek milost. Už jsem o tom informoval i ministra spravedlnosti," řekl Zeman. Připomněl, že při udělování milostí na rozdíl od vyhlašování amnestií prezident nepotřebuje souhlas premiéra. „U pana Kajínka, abych reagoval na některé obavy, že se bude mstít po svém propuštění z vězení, bude jako součást té milosti sedmiletá lhůta, to znamená sedmiletá podmínka," doplnil prezident. Během této doby se podle něj Kajínek nesmí dopustit trestné činnosti.

Plzeňský soud uložil zřejmě nejznámějšímu českému vězni doživotní trest 23. června 1998. Odsoudil ho za to, že v roce 1993 zastřelil v serpentinách pod plzeňskou věznicí Bory podnikatele Štefana Jandu a jeho osobního strážce Juliána Pokoše. Druhý bodyguard útok přežil.

Podívejte se, kdo je Jiří Kajínek.Video: Kamila Bejlková

Kajínek se proslavil svým útěkem z nejstřeženějšího českého vězení v Mírově. Má řadu sympatizantů, kteří jsou přesvědčení o jeho nevině v kauze dvojnásobné vraždy. Kajínek žádá o obnovu procesu, zatímco jiní svědkové ho obviňují z manipulace veřejným míněním a ze zastrašování.

Prezident letos v dubnu uvedl, že vážně uvažuje o milosti pro Kajínka, protože není zcela přesvědčen o jeho vině. V tom ho tehdy podpořil dlouholetý předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, v kauze podle něj přetrvávají pochybnosti. Ve středu Kajínka ve věznici Rýnovice v Jablonci nad Nisou navštívila prezidentova manželka, vyslechla ho a předala mu darem knížku o zámku v Lánech.

Zeman se již v roce 2013 vyjádřil v televizi Prima pro obnovu řízení v Kajínkově kauze a dva roky poté to zopakoval. Loni uvedl, že si vyžádal Kajínkův spis, ale tehdy ještě říkal, že mu milost nedá.

Reklama

Související témata:

Doporučované